Magnetická rychlodráha Transrapid vyvolala roztržku na německé politické scéně

Nejnovější roztržka na německé politické scéně má jméno Transrapid. Bavorský premiér Edmund Stoiber oznámil definitivní průlom ohledně sporného projektu magnetické rychlodráhy. Ta má od roku 2014 spojit mnichovské hlavní nádraží s tamějším letištěm. Někteří vládní představitelé ale tvrdí, že nic ještě rozhodnuto není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rychlovlak Transrapid

rychlovlak Transrapid | Foto: Transrapid International

Největší kritici mluví jízlivě o příliš drahém dárku na rozloučenou pro Edmunda Stoibera. Město Mnichov pak hrozí, že proti projektu podá žalobu. Mnichovské rudo-zelené radnici je oblíbený projekt Edmunda Stoibera dlouhodobě trnem v oku. Výstavbu rychlodráhy založené na systému magnetické levitace považuje za vyhozené peníze. Mnichov nevylučuje ani podání žaloby, přičemž soudní tahanice by se mohly vléct celé roky. Bavorská metropole navíc může Stoiberovi a spol. udělat čáru přes rozpočet i jinak. Město je totiž jedním ze společníků mnichovského letiště, které má do stavby rychlodráhy vložit 100 miliónů eur.

Komisař EU pro dopravu Jacques Barrot navíc zpochybnil i padesátimiliónový příspěvek z unijní pokladny, ve který zastánci Transrapidu doufali. Spolkový ministr financí Steinbrück zopakoval, že stát nevloží do projektu ani o euro navíc nad rámec slíbených 925 miliónů.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme