Česko loni vlastnilo majetek za 6,59 bilionu korun, oproti roku 2020 meziročně o 12,8 procenta více

Celkový majetek České republiky měl ke konci loňského roku hodnotu 6,59 bilionu korun a proti předchozímu roku se zvýšil o 12,8 procenta. Vyplývá to z nejnovější konsolidované účetní závěrky České republiky, o které v pátek informovalo ministerstvo financí. Majetek státu tvoří zejména stavby, pozemky, movité věci a peníze na účtech.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato, ČNB

Majetek státu tvoří zejména stavby, pozemky, movité věci a peníze na účtech.(ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vlastní zdroje pokrývaly 29,1 procenta majetku státu, cizí zdroje 70,9 procenta. „Cizími zdroji se rozumí především vydané dlouhodobé dluhopisy a státní pokladniční poukázky v celkové hodnotě 2473,9 miliardy korun,“ uvedl náměstek ministra pro finanční řízení a audit Jiří Fojtík.

Hlavním cílem konsolidované účetní závěrky je poskytnout informace o finanční situaci a výkonnosti všech subjektů státní správy a samosprávy České republiky, jako kdyby šlo o jednu ekonomickou jednotku. Závěrka zahrnuje ministerstva a další úřady, kraje, obce, zdravotní pojišťovny nebo významné majetkové účasti držené státní správou a samosprávou.

Z účetní závěrky podle ministerstva financí vyplývá, že se v roce 2021 výrazně zvýšily krátkodobé pohledávky a závazky, stejně jako finanční náklady a výnosy. Souvisí to zejména s rychlým růstem cen elektřiny a plynu v rámci obchodních operací největší tuzemské energetické společnosti ČEZ, v níž má stát většinový podíl.

Účetní závěrku loni ovlivnila opatření přijatá v souvislosti s pandemií covidu-19, především podpory vyplacené na podporu sektorů postižených pandemií. Česká republika jako konsolidační celek vykázala v roce 2021 v důsledku covidové pandemie ztrátu ve výši 194 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme