Mají se monopoly regulovat nebo ne?

Poslanci by se opět měli zabývat sílou maloobchodních řetězců. Ty mají podle většiny Parlamentu i Senátu na domácím trhu dominantní postavení, na což by mohli doplatit jak jejich dodavatelé tak i zákazníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

To nezpochybňuje ani prezident Václav Klaus. Ten ovšem nesouhlasí se zněním zákona, který by tomu měl zabránit, a proto ho vrátil k přepracování. Jak vysvětlil, současný zákon by na jednu stranu nedokázal ubránit spotřebitele ani partnery maloobchodníků, na tu druhou by pak významně omezil možnost soutěže.

Případ maloobchodů tak ilustruje rostoucí napětí mezi potřebou regulovat a potřebou ponechat trhu jeho kreativní potenciál. Jak tento spor řešit?

Přehrát

00:00 / 00:00

O významu a regulaci monopolů hovořili na Rádiu Česko ekonom Tomáš Sedláček a analytik Marek Hatlapatka

Podle ekonoma ČSOB Tomáše Sedláčka je v některých sektorech ekonomiky vždy tendence k monopolizaci, existují i přirozené monopoly - třeba v energetice, vodárenství, těžbě surovin, v každé zemi existuje proto nějaká antimonopolní ochrana.

"V globálním měřítku se však boj proti monopolům moc nedaří - příkladem je třeba firma Microsoft," uvedl Sedláček ve vysílání Rádia Česko.

Koncentrace může být pro spotřebitele i výhodná

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka se domnívá, že současná vlna fúzí podniků může být pro spotřebitele i pozitivní.

"Na recesi se lze dívat i tak, že trh se očistí od podniků, které nebyl dost konkurenceschopné a spotřebitelům nepřinášely výraznou kvalitu. Také zbylé podniky musí zapracovat na své efektivitě a produktivitě, z čehož můžeme také profitovat," vysvětlil Hatlapatka.

Připouští však, že například v bankovním sektoru má koncentrace určitá rizika.

"Největší riziko je v tom, že některé banky jsou už tak velké, že je stát v případě krachu musí zachránit, ať chce nebo nechce. Regulátoři budou muset zapracovat na tom, jak dosáhnout nápravy, ale bude to složité a bude to trvat několik let," řekl Hatlapatka.

Jedním z řešení je podle Sedláčka umělé rozsekání bank na menší části, ale to povede zase ke zvýšení poplatků. "Také krize ne vždy zahubí ty nejslabší, někdy naopak odcházejí ti nejlepší, ti poctiví," uzavřel Sedláček.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme