Majitel: OKD se propouštění bát nemusí

Žádný z téměř 17 tisíc zaměstnanců OKD se nemusí bát velkého propouštění. Ujistil je o tom jeden z vlastníků kyperské společnosti RPG Industries Zdeněk Bakala. Právě tento investor se stal novým majitelem Karbon Investu, a tím pádem také největší černouhelné společnosti u nás. Podle internetového serveru Novinky koupila společnost dvoutřetinový podíl v Karbon Investu za deset miliard korun. Bakala to ale odmítl komentovat. Zaměstnancům slíbil, že změnou vlastníka nepřijdou o finanční výhody, na které jsou zvyklí, a v dohledné době ani o velkou síť podnikových bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OKD a Karviná

OKD a Karviná

Podle Bakaly není žádný důvod měnit zavedené zvyklosti, protože dosavadní vedení OKD pracuje dobře. Zůstávají v něm i Viktor Koláček a Petr Otava. "Ten manažerský tým je kvalitní a my v něj máme plnou důvěru a z hlediska jiných než platových požitků plánujeme to, že budeme pokračovat v té nadstandardní sociální politice, kterou zaměstnanci od OKD očekávají."

RPG Industries vznikla právě kvůli získání největších tuzemských dolů OKD. Přes tuto uhelnou firmu chce zprivatizovat i dvě polské těžební firmy, a to Důl Budryk a Jastrzembska Spolka, které ročně vytěží dohromady 16,5 milionu tun uhlí. OKD loni vydolovala 11 milionů tun.

Těžební společnost OKD chce udělat všechno pro to, aby doly v sousedním Polsku získala. To je i jeden z důvodů, proč se stala jejím vlastníkem kyperská finanční skupina RPG Industries. Prohlásil to jeden z hlavních akcionářů tohoto investora Zdeněk Bakala. Zatímco nikdo nechce potvrdit, zda do celé transakce skutečně vložil 10 miliard korun, jak se spekuluje, jeho záměry do budoucna jsou ale jasnější. Dnes už menšinový akcionář v důlní společnosti Petr Otava potvrdil, že stabilita největšího zaměstnavatele na Ostravsku směřuje k očekávané privatizaci polských dolů. "Dojde ke zvýšení celkové finanční stability celého koncernu a tento vstup umožní v plném rozsahu zabezpečit všechny rozvojové i strategické záměry koncernu. Myslíme si, že tyto předpoklady tento finanční investor splňuje."

Markéta Kaclová, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme