Majitelé hotelů a restaurací očekávají nižší tržby

Méně peněz v rodinném rozpočtu Čechů a méně turistů ze zahraničí. To jsou hlavní důvody výrazného poklesu tržeb restauratérů a hoteliérů. Podle všeho na tom nic nezmění ani blížící se vánoční svátky a Silvestr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvestr

Silvestr | Foto: Archiv

Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací očekává nižší tržby o Vánocích i na Silvestra většina hoteliérů. Oproti předchozím letům, kdy byl silvestrovský termín zcela vyprodán, má letos řada hotelů dosud volná místa.

Odhady letos hovoří o desetinovém poklesu oproti loňsku. Potvrzuje to i Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací:

"Letošní zimní sezóna, hlavně období Vánoc a Silvestra, nebude rozhodně lepší, než v loňském roce. Naopak očekáváme horší situaci v tržbách i v obsazenosti ubytovacích zařízení. V letošním roce trh zasáhl růst kapacit, který je v současné době již dramatický. A samozřejmě je důvodem poklesu i celosvětová ekonomická krize."

Menší zájem zákazníků potvrzuje i jeden z majitelů restaurace v Praze 4:

"Pokles nastal asi v září s tím, že tržby šly dolů o 10 až 20 procent. Nejvíc se to projevilo v listopadu a prosinec to nezachrání. Největší pokles ale očekáváme příští rok. Možná i 20 až 30 procent."

Zároveň ale dodává, že nejvíce se propad projevuje u podniků v centru Prahy, jejichž majitelé byli zvyklí na vysokou návštěvnost turistů. Podle odhadů letos stráví v České republice Silvestra a Nový rok sto osmdesát tisíc turistů. Osmdesát procent z nich v Praze. Oproti loňsku prý jde o desetinový pokles.

Zuzana Ptáčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme