Majitelé navrhují deregulovat nájemné do roku 2008

Téměř nekonečné spory o tom, jak vyřešit deregulaci nájemného, mají další návrh řešení. Ten vládě zaslalo Občanské sdružení majitelů domů. Navrhuje, aby se regulované i tržní nájmy srovnaly do roku 2008. Tato varianta počítá s tím, že výdaje domácnosti na nájem se mají pohybovat kolem 15 procent čistého příjmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obytný dům

obytný dům | Foto: Jan Rosenauer st.

Pouze pokud by tato suma nestačila na tržní cenu v dané oblasti republiky, pak by stát tento rozdíl dorovnal případným příspěvkem na nájemné. Tím by se podle místopředsedy sdružení majitelů domů Roberta Axamita vyřešilo to, že bydlení by státní peníze dotovaly pouze opravdu sociálně slabým, a ne bohatým, kteří žijí v bytech s regulovanými nájmy.

"Vezměme si tu situaci v nějaké střední obci, kde tržní nájemné je v současné době čtyři tisíce korun; když vezmeme průměrný měsíční příjem 20 tisíc korun pro rodinu, tak 15 procent z toho jsou tři tisíce korun a rodina by dostávala dopláceno tisíc korun."

Nový zákon o nájemném připravují ministerstva financí a pro místní rozvoj, na úpravu cen za bydlení však mají rozdílné názory. Zatímco návrh z dílny ministra Bohuslava Sobotky předpokládá jejich roční nárůst nejvýše o 10 procent, ministr Pavel Svoboda navrhuje, aby nájemné mohlo růst až o 15 procent ročně.

Česko nyní nemá žádný právní předpis, který by nájemné reguloval. Ústavní soud totiž loni v listopadu cenový výměr ministerstva financí zrušil. Vláda v reakci na to výši nájmů na tři měsíce zmrazila.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme