Majitelům fotovoltaických elektráren vadí, že se nemohou připojovat do sítě

Majitelům malých slunečních elektráren se nelíbí, že je distributoři nechtějí připojovat do sítě. Distributoři vysvětlují, že by mohla být ohrožena stabilita systému přenosu elektrické energie. Už téměř rok platí takzvaný stop stav na nově budované zdroje. To znamená, že smlouvu na dodávání elektřiny nedostanou noví žadatelé, jen ti, kteří už licenci nebo smlouvu dostali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární fotovoltaický systém

Solární fotovoltaický systém | Foto: ČEZ

Stop stav poškozuje především malé a střední výrobce, stěžuje si Česká fotovoltaická průmyslová asociace. Za malé podniky například Aleš Hradecký ze Solar Invest green energy:

Přehrát

00:00 / 00:00

O malých fotovoltaických elektrárnách mluvili na Rádiu Česko Roman Portužák, ředitel odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu a Pavel Šolc, ředitel sekce korporátní služby společnosti ČEPS

„Energetici společně se státními úřady si dělají, co chtějí a znemožňují nám podnikání. Pro mě to v důsledku znamená propustit dvanáct lidí. Mám také veliký problém vysvětlit svým zákazníkům, kteří chtějí na svůj rodinný domek pět či sedm kilowatt, že se nemůžou připojit do sítě, protože by ji ohrožovali, když velcí výrobci jsou dále připojováni.“

„Jestliže společnost ČEZ se svými stovkami instalovaného výkonu z fotovoltaiky se připojit může, a já se svými pěti kilowaty na střeše nemůžu, jak je to možné?“ ptá se Hradecký.

Distribuční společnosti mohou elektrárnu nepřipojit podle zákona jednak v případě nedostatku kapacity sítě pro vyvedení výkonu konkrétní elektrárny nebo v případě, že by připojení elektrárny ohrozilo spolehlivý provoz sítě. To ale distribuční firmy podle advokáta Luďka Šikoly vůbec neposuzují a připojení zamítají na doporučení ČEPSu všem.

Potvrzuje to i jednatel společnosti Conergy, jednoho z výrobců solárních systémů, Aleš Spáčil. Podle něj elektřina z rodinných domků, které si instalují solární panely s nízkých výkonem, nemůže stabilitu sítě ohrozit:

„Pokud jde o připojování malých zdrojů, tedy zdrojů do 30 kilowat, má to pro stabilitu sítě kladný význam, protože elektřina se spotřebuje tam, kde se vyrobí, tedy na tom rodinném domku.“

Česká fotovoltaická průmyslová asociace proto usiluje o to, aby takzvaný stop stav skončil a zejména majitelé rodinných domů mohli střešní solární elektrárny používat a využívat zákonné podpory, která jim jako jediným po 1. březnu zůstane, což ale nebudou moci dělat, pokud je distributoři nepřipojí do systému.

Rozlišování elektráren

ČEPS ale argumentuje čísly a tvrdí, že pokud se do systému připojí další elektrárny, tak už nebude schopen udržet stabilitu sítě, protože během loňského roku zaznamenal příliš velký příliv zájemců.

Solární boom byl obrovský, ale co se týče nových kapacit, uvádějí obě strany jiná čísla, Česká fotovoltaická průmyslová asociace uvádí nižší počet nově připojených solárních elektráren než ČEPS.

Faktem je, že stop stav nastal proto, že se do systému začaly zapojovat velké plošné sluneční elektrárny stavěné na polích, které systém začaly výrazně zatěžovat. K tomu přispělo velké finanční zvýhodnění výkupních cen solární energie, které ale u nás, na rozdíl od jiných států, nebylo rozděleno pro majitele malých a velkých solárních elektráren. A to dnes dostává majitelé rodinných domů do svízelné situace, vysvětluje Aleš Spáčil:

Solární panely | Foto: SXC/Johan Bolhuis

„My jsme k tomu jako jediná země přistoupili způsobem, že když si člověk stavěl na poli nebo na garáži, dostal stejně. V ostatních zemích je to velmi výrazným způsobem odstupňováno tak, že to rozlišuje investiční náklady na instalovaný výkon.“

Zákon navíc neumožnil snížit dostatečně a včas výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických zdrojů, ve chvíli, když šly rapidně dolů ceny solárních komponentů, a tak se trh zahltil velkoplošnými elektrárnami, které teď blokují místo pro rodinné výrobce.

Podle Petra Klimka z České fotovoltaické průmyslové asociace ale může současnou problematickou situaci vyřešit ministerstvo průmyslu.

„Malé střešní instalace jsou pro nás samozřejmě nejzajímavější. Zvýhodnění pro nové malé provozovny proto platí již od 1. ledna tohoto roku,“ uvádí Roman Portužák, ředitel odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu.

Kolik zdrojů je do elektrické sítě skutečně připojeno, by mělo být jasné začátkem března. Pak teprve bude čas i na přezkoumání další platnosti takzvaného stop stavu.

Jitka Hanžlová, Naďa Bělovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme