Majitelům mobilů zůstane po změně operátora číslo

Zřejmě již od poloviny příštího roku si budou moci majitelé mobilních telefonů ponechat stejné telefonní číslo i poté, co změní operátora. Návrh zákona o elektronických komunikacích, který to umožňuje, dnes schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon Nokia

Mobilní telefon Nokia | Foto: Jan Rosenauer

Přenositelnost čísel již téměř dva roky funguje v pevných sítích. Za tu dobu byl v rámci této možnosti převeden zhruba milion čísel.

Zákon o elektronických komunikacích, který uchování telefonního čísla umožňuje, má vstoupit v účinnost od ledna příštího roku a pro zavedení přenositelnosti mobilních čísel obsahuje půlroční přechodné období.

Podle ministra informatiky Vladimíra Mlynáře umožní zákon větší konkurenci mezi telekomunikačními společnostmi. Ministr ale připomněl, že zákon sám o sobě lepší služby nezajistí.

"Přijetí žádného zákona nepovede k žádnému zlevnění ničeho, k tomu vede jenom dobrá konkurence na trhu a tento zákon je dalším krokem, který k tomu přispěje. Zlepší konkurenci na trhu, zrychlí rozhodování regulátora, to podle mého přesvědčení povede i k poklesu cen a zlepšení služeb," uvedl Mlynář.

Podle operátorů je však termín zavedení v polovině roku 2005 šibeniční. Tvrdí, že zprovoznění služby bude podle zkušeností ze zahraničí trvat zhruba stejně dlouho jako v pevných sítích, tedy asi dva roky, a vyjde na stovky milionů korun.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme