Makléř připravil švýcarskou banku o dvě miliardy dolarů

Největší švýcarská banka UBS přišla zhruba o 2 miliardy dolarů, tedy skoro 36 miliard korun. O peníze ji připravil její vlastní makléř, který prováděl neschválené transakce. Britská policie už v Londýně zatkla podezřelého jednatřicetiletého muže. Mohlo by se jednat o zmíněného makléře. Podezřelý Kweku Adoboli zůstane během dalšího vyšetřování ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka UBS

Banka UBS | Zdroj: Reuters

Akcie banky se v reakci na zprávu okamžitě prudce propadly o více než 8 procent. Vzhledem k její velikosti není ztráta dvou miliard dolarů nijak závratná. Jak ale prohlásil jeden analytik, mnohem horší je ztráta důvěry. Je prý s podivem, že se velké banky stále nedokáží podobným případům vyvarovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu mluvil na Radiožurnálu Ondřej Houska

Kvůli ztrátě se banka ve třetím čtvrtletí pravděpodobně propadne do ztráty, ale celoročně by měla skončit v zisku.

Banka USB před několika týdny oznámila úsporná opatření ve výši dvou miliard dolarů, o které teď přišla. Propustila kvůli tomu 3500 zaměstnanců.

Skandál připomíná situaci francouzské banky Société Générale. Tu její vlastní makléř před třemi lety připravil o skoro pět miliard eur, tedy asi 120 miliard korun.

Své neblahé zkušenosti s podobným případem má i ČSOB. Před deseti lety byli zatčeni dva její zaměstnanci, protože se na dolarových obchodech pokusili vydělat peníze nad rámec mezibankovních pravidel a připravili tak ČSOB o dvě miliardy korun.

Ondřej Houska, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme