Makléřská firma MF Global požádala o ochranu před věřiteli

Obavy z bankrotu amerického obchodníka MF Global dusí trh. Firma se kvůli ztrátám spojeným se sázkami na eurozónu dostala pod tlak. Ten neustála a včera požádala o ochranu před bankrotem. Americké akciové indexy následně zavíraly s víc než dvouprocentními ztrátami, asijské dnes po ránu odepisovaly až 1,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti MF Global v New Yorku

Sídlo společnosti MF Global v New Yorku | Zdroj: Reuters

Potíže MF Global se promítly i do obchodování s komoditami. Australský trh ASX například pozastavil nákupy a prodeje obilí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopad problémů firmy MF Global na trhy rozebíral ve Světě o osmé senior portfolio manažer Pioneer Investments Petr Zajíc

Podle Petra Zajíce ze společnosti Pioneer Investments to může významně zahýbat s cenami komodit.

„Firma byla opravdu významným obchodníkem, zejména na trhu s ropou a s plynem, ale spousta obchodníků s nimi měla uzavřené kontrakty na potravinářské komodity. Navíc negativní efekt má také to, že firma spravovala klientům peníze a oni teď neví, kdy a jak se k nim dostanou,“ uvedl Zajíc.

Vliv na akciový trh, kde MF Global nepatřila ke klíčovým hráčům, bude podle Zajíce naopak minimální. Včerejší poklesy připisuje spíše vybírání zisků po předchozích růstech.

Pokud MF Global skutečně zbankrotuje, šlo by o osmý největší bankrot v americké historii. Variant dalšího osudu firmy je ale podle Zajíce několik.

„Určitě část bude likvidována, část aktiv bude prodána, takže je poměrně dost pravděpodobné, že firma v takové struktuře, v jaké je v současné době, rozhodně nepřežije,“ dodal ekonom.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme