Makrodata z americké ekonomiky negativně překvapila

Americká makrodata přinesla zklamání. Americký index Institutu řízení objednávek ISM klesl pod hranici padesáti bodů. Z květnových 53,5 bodu se index dostal na červnových 49,7. Analytici sice očekávali jeho pokles, takový propad ale nepředpovídal nikdo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po newyorském Times Square se stále valí davy chodců

Po newyorském Times Square se stále valí davy chodců | Foto: Milan Kopp

Index ISM se pod hranici padesáti bodů propadl poprvé od července 2009. Někteří analytici se teď domnívají, že americká ekonomika se vrací do recese. Podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka jde ale o předčasné soudy.

„Já bych zatím neříkal recese, ty odhady růstu americké ekonomiky v letošním roce jsou stále nad dvěma procenty. Myslím si, že ta úprava bude sice mírně směrem dolů, ale asi nepůjde do záporu. Ten index je samozřejmě negativním překvapením, už z amerického průmyslu přišly i další podobné zprávy, ale prozatím je to v zásadě číslo z jednoho měsíce,“ konstatoval Vlk ve Světě o osmé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká makrodata komentoval ve Světě o osmé analytik společnosti Patria Tomáš Vlk

Příčiny poklesu indexu ISM spatřuje ve slabé poptávce, respektive v obavách, že poptávka bude slabší, než se čekalo. A to jak poptávka domácí, tak zahraniční.

„Ve Spojených státech trh práce v minulých měsících negativně překvapil a ukázal, že síla amerického spotřebitele zřejmě nebude taková, že to oživení na tomto trhu nebude takové, v jaké jsme doufali. A to samozřejmě potom ovlivní i nákupy.“

„Na druhé straně vidíme v eurozóně znovu vyhrocení dluhové krize, také zhruba v posledních dvou měsících, a to je faktor, který bude mít vliv. Nejenom na nějakou krátkodobou náladu na trzích, ale i reálný vliv na ekonomiky a ten se bude přelévat i přes oceán,“ vysvětlil Tomáš Vlk.

Špatné jsou také výsledky indexu nových objednávek, který se propadl nejvíc od teroristických útoků z 11. září. Index propadl z květnových 60,1 bodu na červnových 47,8 bodu. Podle Vlka právě tento index přímo reaguje na to, jak silná je poptávka a kolik přichází nových objednávek.

„Je pravda, že je to index, který je jeden z těch nejsledovanějších subindexů, takže jeho propad je určitě také špatná zpráva,“ poznamenal analytik.

Václav Sochor, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme