Malé a střední firmy dostanou další peníze z EU, získat by mohly desítky milionů

Některé malé a střední firmy se dočkají dalších peněz z Evropské unie. Ministerstvo průmyslu už na konci dubna vypíše takzvané výzvy pro čerpání evropských peněz. Podniky by mohly získat desítky milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Poslední týden v dubnu ministerstvo průmyslu vypíše už zmiňované výzvy, v následujících třech měsících budou moct podniky odevzdat registrační žádosti a za další tři měsíce už můžou podat finální žádosti.

Koncem roku zasedne hodnoticí komise, která řekne, kolik konkrétních firem na peníze dosáhne. První čerpání by tak mohlo být už v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu počítá s vyhlášením prvních výzev z nového operačního programu poslední týden v dubnu. Celkově by mělo jít o 11 výzev. Je to velký rozsah prostředků, dohromady asi 120 miliard. Počítáme s tím, že první výzvy, které budou vyhlášeny v dubnu a další v průběhu tohoto roku, by se měly pohybovat v rozsahu přibližně čtvrtiny této částky,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný.

Firmy mohou získané peníze čerpat z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Většinu investic tak podniky použijí právě do inovací. Tuto oblast by mohly pokrýt evropské peníze až z 50 procent. Ale stejně tak se podpoří třeba i investice do rozšíření výrobních hal.

O dotace můžou žádat hlavně malé a střední podniky. Dotace můžou získat ale i větší firmy.

„Budou to projekty zaměřené inovačně, na duševní vlastnictví, rozvoj center průmyslového výzkumu, vývoj, ale třeba i klastry a technologické platformy. Tam je vysoký předpoklad, že tyto projekty už budou moci v lednu, únoru a březnu příštího roku čerpat první prostředky,“ dodává šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme