Malé likérky se bojí návrhu na pětimilionové kauce, velké firmy by chtěly zálohy ještě vyšší

Malé likérky zřejmě čeká boj o přežití. Jejich majitelé totiž musí podle návrhu zákona o povinném značení lihu zaplatit kauci ve výši pěti milionů korun, aby mohli dál podnikat. A to je přitom jen jedno z opatření, kterým vláda reaguje na metanolovou kauzu. Zůstalo za ní 44 životů a spousta otazníků o bezpečnosti trhu s alkoholem. Zatímco drobní výrobci lihovin se teď bojí, že zkrachují, velké společnosti by kauci ještě zvýšily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nakoupit suroviny, namíchat, vyrobit, stočit, zašpuntovat, etiketovat, okolkovat, rozvést, prodat, účetnictví, daně, styk s veřejností, propagace, reklama, já musím umět všecko sám,“ popisuje, jak vypadá podnikání v malé firmě, Josef Mejstřík, který provozuje rodinnou likérku.

Roční obrat má mezi třemi až čtyřmi miliony korun a pětimilionová kauce by ho, jak říká, zničila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočila redaktorka Věra Masopustová

„Už teď samozřejmě ta kauce existuje, v současné době je odstupňovaná podle výše placené spotřební daně. V podstatě jednu měsíční platbu mám u celní správy jako kauci – u mě to představuje něco přes dvě stě tisíc korun. Mezi dvěma sty tisíci a pěti miliony je dost velký rozdíl. Samozřejmě velké likérky, těm se to zas bude líbit, když tam mají teď 50 milionů a sníží jim to na pět. Je jasně vidět, kdo o to usiluje a v čím je to zájmu,“ podotýká Mejstřík.

Proti regionálním likérkám stojí kolosy, které produkují desítky milionů litrů lihovin ročně. Ty se pětimilionové kauce nebojí. Naopak, volají po tom, aby byla ještě vyšší. Jinak se podle nich černý trh s alkoholem nezastaví.

Podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin a zároveň generálního ředitele společnosti STOCK Plzeň-Božkov Petra Pavlíka se poctiví výrobci kauce bát nemusí.

„Já myslím, že je kauci jako takovou potřeba hodnotit v kontextu situace. Na jednu stranu chápu, že jsou tu obavy o to, aby trh lihovin byl dostatečně rozmanitý, na druhou stranu je potřeba říct, že každá společnost, i ta malá, která má v pořádku všechno účetnictví, dostane nepochybně od banky bankovní záruku, která je finančně dostupná. Takže bych řekl, že to nemůže být obava společností, které mají v pořádku vše, co je potřebné pro toto podnikání,“ říká Pavlík.

Debata ve sněmovně je přerušená

O tom, jak bude nakonec povinná kauce pro vývozce a dovozce lihu vysoká, se stále jedná. Oba sněmovní výbory – zemědělský i rozpočtový – které předlohu posuzují, debatu o ní přerušili.

Autor návrhu, kterým je ministerstvo financí, však proti změně není. Potvrdil to náměstek ministra Ladislav Minčič z ODS.

„Ministerstvo financí je připraveno se podílet na přípravě jistého změkčujícího opatření, které by svým způsobem respektovalo velikost toho kterého výrobce nebo distributora ve smyslu velikosti jeho byznysu nebo obchodu, která se týká právě lihovin a destilátů,“ poznamenává Minčič.

Ministerstvo financí nabídlo podporu poslancům, kteří by se do pozměňovacího návrhu o výši kauce pustili. Ta by ale měla být v takové výši, aby zachovala rozmanitost nabídky a zároveň omezila černý trh s lihovinami.

A poznámka na závěr: kauce se netýká pěstitelských pálenic.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme