Malé likérky se obávají, že 5milionová kauce by je mohla zničit

Pět milionů korun. Tolik by měli jako kauci za své podnikání zaplatit výrobci a distributoři lihovin. Počítá s tím návrh zákona o povinném značení lihu, o kterém dnes jednal zemědělský výbor sněmovny. Debatu ale přerušil. Poslancům totiž chodí spousty dopisů od podnikatelů, které by tato kauce mohla zničit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Poslanci si proto nechali na projednání předlohy víc času. Pro velké firmy je totiž pětimilionová kauce maličkost, pro malé likérky znamená likvidaci.

Obavy z ní neskrývá ani Josef Mejstřík z Mšených Lázní na Litoměřicku, jehož rodina vyrábí v rodinném domě zhruba dvacet druhů lihovin. „Postupně jsme to tady dobudovávali, rozšiřoval. Jak jsme vždycky vydělali peníze, tak jsme do toho investovali,“ vypráví pan Mejstřík.

Přehrát

00:00 / 00:00

V likérce ve Mšených Lázních natáčela redaktorka Věra Masopustová

První z rodu Karpíšků založil likérku už v roce 1914. V 90. letech minulého století rodinnou tradici obnovil zeť posledního pana Karpíška. Firma je malá, obchoduje jen v rámci regionu. Obrat má v řádech jednotek milionů. „Zpracovávám zhruba 5000 litrů lihu, na peníze to dělá i s daněmi asi 4 miliony korun,“ přibližuje majitel.

I když je firma maličká, platí na ni všechny vyhlášky a zákony jako na firmy velké. Například na místě, kde se líh kolkuje, má být nově kamerový systém propojený na celní správu. „Je to opět další likvidační kritérium pro nás. Těžko si něco takového můžu dovolit,“ říká.

Nejvíc malým výrobcům lihovin ale vadí pětimilionová kauce, kterou by podle vládního návrhu měli za své podnikání složit.

„V současné době je odstupňovaná podle výše placené spotřební daně, v podstatě jednu měsíční platbu mám u celní správy jako kauci. U mě to představuje něco přes 200 tisíc korun.“

„A mezi 200 tisíci a pěti miliony je dost velký rozdíl. Samozřejmě, že velkým likérkám se to zase bude líbit, když tam mají teď 50 milionů a sníží jim to na pět. Tak je jasně vidět, kdo o to usiluje a v zájmu koho to je. Přibude pár nezaměstnaných akorát,“ hledí do budoucna se skepsí pan Mejstřík.

Pětimilionová kauce nestraší ale jenom jeho, nelíbí se ani některým poslancům. O tom, že by mohla být pro řadu malých firem likvidační, ví i ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Je proto ochotný debatovat o tom, že by se výše kauce vypočítávala z obratu. Poslanci se k návrhu znovu vrátí v květnu.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme