Malé solární elektrárny by se už za 5 let mohly vyplatit i bez dotací

Už rok platí pro solární elektrárny takzvaný stop stav, kdy se nové projekty nesmí připojit do distribuční sítě. Týká se i malých slunečních elektráren na střechách rodinných domů. To komplikuje život těm domácnostem, které by si sluneční zdroj chtěly pořídit. Stát od začátku roku navíc snížil výkupní ceny sluneční elektřiny. Díky tomu, že pořizovací ceny solárních panelů stále klesají, by se ale fotovoltaika mohla do 3 až 5 let obejít zcela bez podpory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární elektrárna na střeše školního objektu v Litoměřicích

Solární elektrárna na střeše školního objektu v Litoměřicích | Foto: Miroslav Zimmer

Postavit solární elektrárnu bez finanční podpory ze strany státu je možné i dnes, doba návratnosti takové investice se ale blíží 20 rokům. Zatímco elektřina pomalu zdražuje, solární panely jsou stále účinnější a levnější. Během několika let by tak trh měl dosáhnout bodu, kdy ceny energií budou vyšší než pořizovací náklady na solární technologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O malých solárních elektrárnách mluvil v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Tomáš Medek

„Dosažení parity v podstatě znamená, že náklad na výrobu jedné kilowatthodiny z fosilních zdrojů bude stejný jako na náklad na výrobu jedné kilowatthodiny ze sluneční energie. Takže od toho okamžiku ta podpora nebude dávat smysl,“ říká Aleš Spáčil z České fotovoltaické průmyslové asociace.

Nákup malé solární elektrárny se poté vyplatí i bez dotací. Aleš Spáčil ale dodává, že než trh do tohoto bodu za několik let dospěje, je podpora formou výhodnější výkupní ceny solární elektřiny nezbytná, protože investice do fotovoltaiky nejsou bez ní zatím konkurenceschopné. Spolu s vývojem technologií se domácí solární elektrárny postupně stávají pro rodiny stále výhodnější.

„Když porovnáme domácnost, která nemá fotovoltaickou elektrárnu, a domácnost, která má fotovoltaickou elektrárnu, tak ten rozdíl účtů těchto dvou domácností vysoko přesáhne již v současné době 30 tisíc korun,“ tvrdí Spáčil.

Zatímco průměrná domácnost v rodinném domě zaplatí ročně za elektřinu 23 tisíc korun, rodina s vlastní fotovoltaickou elektrárnou naopak 12 tisíc korun vydělá na prodeji proudu do sítě. Rozdíl v účtu za elektřinu se navíc každý rok zvyšuje.

Domácnosti o vlastní elektrárny příliš nestojí

Podle analýzy České fotovoltaické asociace by si sluneční elektrárnu mohlo pořídit na střechu minimálně 300 tisíc domácností žijících v rodinných domech. Pokrýt tak mohou až 30 % své spotřeby. České rodiny přitom o vlastní malou sluneční elektrárnu příliš zájem nemají a to hlavně kvůli stále vysoké pořizovací ceně, která je kolem 400 tisíc korun.

Na celkovém instalovaném výkonu v Česku se domácnosti podílejí jen 3 procenty. Nejnovější solární panely často na domě vůbec nerozpoznáte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Spáčil z České fotovoltaické průmyslové asociace ve Světě o druhé Rádia Česko

„Jsou vlisovány například do oken, do administrativních budov, vlastně do těch skleněných stěn, nebo jsou vlisovány například do střešních tašek. Fotovoltaiku lze také integrovat třeba do fasády nebo zateplení panelového domu,“ dodává Zuzana Musilová z České fotovoltaické asociace.

Stop stav na připojování fotovoltaických projektů do přenosové soustavy trvá už od 14. února loňského roku. Podle fotovoltaické průmyslové asociace toto omezení již přitom není nutné.

„My jsme přesvědčeni o tom, že to omezení mělo trvat jenom po dobu, než se zjistí, kolik je tam opravdu spekulativních rezervací, tak jak bylo na počátku slibováno. Že se provede revize těch potenciálních instalací, která vypadala na to, že těch instalací bude nějakých 6 gigawattů, což se pak ukázalo jako nepravda. A poté podle našeho názoru ten stop stav měl být uvolněn,“ řekl Aleš Spáčil na Rádiu Česko.

Tomáš Medek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme