Malé vodní elektrárny kvůli suchu porušily předpisy ČIŽP. Teď musí splácet pokuty

Téměř třetina z kontrolovaných malých vodních elektráren v Česku loni porušila podmínky pro provoz a nedodržela vodní zákon na řekách a potocích. Česká inspekce životního prostředí proto rozdávala pokuty. Ty, co už nabyly právní moci, jsou celkem za 660 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní elektrárna Želina

Vodní elektrárna Želina | Foto: Ladislav Bába

Inspekce životního prostředí udělovala nejčastěji pokuty za to, že elektrárny odebíraly více vody, než měly podle vodoprávního povolení, a nedodržely takzvaný minimální průtok vody.

„Jde v podstatě o to, kolik vody z nich musí minimálně téct, aby byly zachovány jeho ekosystémové a další funkce. Zjišťuje se to samozřejmě formou měření – porovnáním skutečnosti s povolenou výší,“ popsal ředitel Inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Pokuty, které už nabyly právní moci, zatím vycházejí na 660 tisíc korun. O dalších se teprve jedná ve správních řízeních. Letos přibyla další rozhodnutí za 90 tisíc korun.

Inspekce loni dostala více upozornění na porušování předpisů malými vodními elektrárnami než jiné roky. Hodně upozornění přišlo od vodáků, kteří sledovali suché jezy. Nejčastěji inspektoři kontrolovali elektrárny na Ploučnici. Nejvíce poškozeny byly Sázava, Svratka a Lužnice.

Malé vodní elektrárny loni vyrobily v průměru jen 60 procent obvyklé produkce, jaké dosahovaly za posledních 30 let.

„Neomlouvá nás, že vloni bylo málo vody. Pokud někdo předepsané množství nedodržuje, je to špatné, a to i z pohledu naší asociace,“ uznal prezident Asociace hydroenergetiků Zdeněk Nováček. „Výrobcům říkáme, že je toto nutné dodržovat. Pokud se to nedodržuje, má inspekce pravdu.“

Zdeněk Nováček dodal, že nebudou chtít po státu žádnou kompenzaci. Někteří provozovatelé malých vodních elektráren se však mohou dostat do potíží, protože kvůli nižšímu prodeji elektřiny nedokáží splácet úvěry bankám.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme