Maloobchodní tržby vzrostly téměř o šest procent, pomohlo otevření obchodů. Zájem byl o paliva a oděv

Tržby v maloobchodě v květnu meziročně stouply po očištění o kalendářní vlivy o 5,8 procenta, v dubnu podle revidovaných údajů rostly o 7,2 procenta. V meziměsíčním srovnání obchodníci utržili o 7,3 procenta více. Na webu o tom ve čtvrtek informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchod, ilustrační foto

Vzrostly tržby hlavně za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty a stejně jako v dubnu nejvíce stouply za oděvy a obuv. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bez očištění byly maloobchodní tržby v pátém měsíci meziročně vyšší o 8,1 procenta, přičemž vzrostly tržby hlavně za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty, a stejně jako v dubnu nejvíce stouply za oděvy a obuv.

Nejhorší červnový výsledek od vzniku Česka. Schodek rozpočtu stoupl na 265 miliard korun

Číst článek

„Jediný nepotravinářský sortiment, který zaznamenal pokles tržeb, bylo sportovní, kulturní a rekreační zboží. V loňském roce výrazně rostly tržby za sportovní a rekreační potřeby, což se letos v tak velké míře neopakovalo. I když se zákazníci vrátili do kamenných prodejen, internetový prodej si udržel rostoucí trend,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková a doplnila, že třetí měsíc za sebou vykazoval vysoké meziroční růsty i prodej aut.

Konkrétně prodejny oděvů a obuvi zaznamenaly meziroční nárůst tržeb o 41,1 procenta. Z dalších specializovaných prodejen s nepotravinářským zbožím se dařilo prodejcům počítačů, kosmetických a farmaceutických výrobků nebo výrobků pro domácnost.

Internet a zásilkové služby

Tržby obchodníků s počítači stouply proti loňskému květnu o téměř 17 procent, s kosmetickými výrobky o 14 procent a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o téměř deset procent. Naopak specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci měly tržby meziročně nižší o 2,6 procenta.

Ceny stavebních materiálů výrazně rostou. Výstavby domů se můžou prodražit o miliony korun

Číst článek

Za potraviny obchodníci utržili meziročně více ve všech typech prodejen. Ve specializovaných prodejnách je měli vyšší o šest procent a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 1,6 procenta, uvedli statistici.

Dvouciferný růst tržeb si podle nich udržel prodej zboží přes internet nebo zásilkové služby. V květnu byly tyto tržby meziročně vyšší o 15,6 procenta.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 34 procent. Neočištěné byly meziročně vyšší o 43,6 procenta, v tom za prodej aut včetně náhradních dílů vzrostly tržby o 47,7 procenta a za opravy aut o 28,4 procenta. Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy vozidel meziměsíčně klesly o 1,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme