Maloobchodní tržby loni klesly o 4,3 procenta

Domácí obchodníci a poskytovatelé služeb jsou i nadále pod tlakem. Potvrzuje to prosincové šetření Českého statistického úřadu, ze kterého vyplývá, že maloobchodní tržby na konci roku meziročně propadly o 3,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U pokladny

U pokladny | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Za celý loňský rok pak v porovnání s rokem předchozím došlo k propadu tržeb o 4,3 procenta.

Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí propadla více, než se očekávalo. Analytici jsou tak pesimističtější i v predikcích na tento rok. Analytik ČSOB Petr Dufek Ve Světě o deváté řekl, že tato zpráva o maloobchodních tržbách ale spotřebitele už příliš neovlivní, protože je spíše ovlivňuje celková nejistota v ekonomice. "Stále více lidí má obavy, zda budou zaměstnaní a odkládají nákupy. Dnešní číslo tento trend potvrzuje."

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek a ředitel výzkumu společnosti Incoma Research Zdeněk Skála mluvili o tržbách maloobchodu na Rádiu Česko

Ředitel výzkumu společnosti Incoma Research, která se zabývá maloobchodem, Zdeňka Skálu poukázal na to, že pokles tržeb odráží nejen propad objemu, ale i pokles cen. "Zatímco teorie i zdravý rozum napovídají bojovat o loajálního zákazníka, trend trhu vede k tomu, že se stále více bojuje cenovými nástroji, akcemi, výprodeji, což vede k budování nevěrného, neloajálního vztahu ke značce."

Dnešní data potvrzují, že jak ceny, za které prodávají výrobci, tak i ceny dovozů rostou jen mírně. Petr Dufek si ale myslí, že obchodníci mají ještě prostor ke snižování cen. "Je to vidět na cenách v zemědělství, které klesly, ale na cenách potravin to až tak vidět není."

Zdeněk Skála poznamenal, že spotřebitelé by se mohli dočkat poklesu b nepotravinářském zboží. "Spotřebitelé odkládají spotřebu. Ze strany obchodu jde o to přesvědčit zákazníka, že lepší cena už nebude."

Roman Chlupatý, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme