Maloobchodní tržby v březnu zpomalily růst na 2,1 procenta

Maloobchodní tržby rostou, prodejci ale stále nemají důvod slavit. Z dat, které zveřejnil Český statistický úřad, vyplývá, že maloobchod v březnu posílil meziročně o 2,1 procenta po únorovém zvýšení o 6,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Podle statistiků byl růst tržeb v březnu nejslabší od začátku letošního roku. Odborník na maloobchod ze společnosti PwC Audit Pavel Kulhavý ve Světě o deváté souhlasil s tím, že maloobchod od počátku roku táhly prodeje aut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na maloobchod ze společnosti PwC Audit Pavel Kulhavý ve Světě o deváté

„Tento trend pokračoval i v březnu, avšak už nikoli takovým tempem jako v lednu a únoru. V březnu to už bylo zpomaleno, ale je třeba vzít v úvahu nízkou srovnávací základnu loňského roku,“ poznamenal s odkazem na loňský nízký prodej, zejména v začátku roku 2010, i na absenci tzv. šrotovného u nás.

„Když se podíváme na loňský vývoj – byly tam velké výkyvy. Pro letošní rok po dvou výrazných nárůstech v lednu a únoru, považuji březnový údaj stále za relativně v pořádku, pokud mírně klesl,“ uvedl Kulhavý.

„Na základě vývoje, který potvrdila březnová čísla, jsem mírně optimistický.Očekávám samozřejmě měsíční výkyvy, ale celkově se domnívám, že maloobchod v roce 2011 poroste meziročně o 2 – 3 procenta.“

Pavel Kulhavý také za pozitivní jev považuje rostoucí odvahu domácností k půjčkám. „Postupné ekonomické oživení vrací odvahu spotřebitelům i bankám,“ poznamenal a připomněl, že míra zadluženosti je u nás ve srovnání se světem stále relativně nižší.

Za další faktory vzájemně ovlivňující oživení maloobchodu pak označil vedle vývoje nezaměstnanosti i vládní opatření, minimalizaci rozpočtového schodku i vývoj platů. „Očekávám růst, ale velmi opatrný růst,“ uzavřel Pavel Kulhavý.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme