Maloobchodu se v prosinci dařilo, lidé ale neutráceli nijak výrazně

Češi o vánočních svátcích překvapivě utratili v obchodech meziročně víc. A to navzdory pokračujícím hospodářským problémům. Potvrzují to údaje o vývoji maloobchodních tržeb v prosinci. Zvýšily se o 1,6 procenta. Poslední úspěšné Vánoce přitom zažili obchodníci naposledy v roce 2007.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Podle ČSÚ se alespoň na konci jinak nepříliš úspěšného roku prodejci dočkali v meziměsíčním srovnání růstu o 0,5 procenta. Po očištění o rozdílný počet pracovních dní pak nahlásili o 3,3 procenta vyšší tržby.

„Zdá se, že prosincové tržby v maloobchodě trošičku pomohly celkovému výsledku. Na druhou stranu u hodnocení celkového roku bych byl zdrženlivý a nepropadal bych falešné naději, že vzrůst prosincových tržeb znamená zásadní průlom,“ uvedl na Rádiu Česko analytik HomeCredit Michal Kozub.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji maloobchodních tržeb jsme na Rádiu Česko mluvili s analytikem HomeCredit Michalem Kozubem.

„Spíš bych počkal, jestli časová řada růstů bude delší. Jestli se lidé opravdu vrátili do obchodů, nebo šlo jen o to, že v prosinci více nakupovali a v lednu bude další propad,“ dodal.

Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory znamená prosincové zlepšení tržeb pouze návrat k hodnotám před krizí v roce 2008. Na úspěšné tržby má prý vliv především prodej automobilů a domácnostem se tak nijak dobře nedaří.

„My máme růst 0,8 ve chvíli, kdy odečteme tržby za automobily. A když se podíváme na to, co lidé před Vánocemi hlavně kupují - to jsou potraviny - tak zde máme pokles 3,5 procenta,“ vysvětlil Pikora.

První polovina roku 2012 bude slabší

Letos se čeká stagnace ekonomiky, nanejvýš její nepříliš výrazný růst. Navíc se v médiích nadále mluví o možném kolapsu eurozóny. To podle Kozuba výrazně ovlivní ochotu lidí nakupovat.

„Podle našich odhadů předpokládáme, že první pololetí nebude ještě nějak zásadní a chuť nebude příliš vysoká. Pokud se nestane nějaká zásadní změna v eurozóně, mohli bychom v druhé polovině roku vidět, že se lidé opravdu pomalu budou vracet do obchodů a nakupovat více,“ míní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem poledních Ozvěn dne byl analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora

Co se týče zboží, za které budou lidé i nadále ochotni utrácet, záleží podle Kozuba na jeho ceně. To, co bude zdražovat, u toho lidé podle něj budou omezovat svoji spotřebu.

„Nemáme žádné signály o tom, že by pohonné hmoty měly nějak zásadně zlevnit, takže tam určitě budeme sledovat další propady prodejů. To samé u potravin, kde lidé budou také částečně spotřebu omezovat. Naopak růsty můžeme vidět v následujícím půlroce ještě u elektroniky, ale ke konci roku se i tam potenciál vyčerpá,“ uvedl.

Roman Chlupatý, bre, Simona Bartošová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme