Malý zájem o byty tlačí jejich ceny dolů, jsou levnější než loni

Developeři loni slibovali, že lednové zvýšení daně z přidané hodnoty plně promítnou do cen novostaveb. Zdražení ale u řady projektů nepřišlo. Nízká poptávka naopak tlačí realitní firmy k dalším slevám. Klesají ceny u novostaveb i starších bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Prodejci bytů zvýšení DPH často vykompenzovali různými akčními slevami, takže novostavby nakonec nezdražily. V řadě případů je cena dokonce nižší než loni.

Slevami se developerské společnosti snaží povzbudit klesající poptávku po vlastním bydlení. „Zvýšení cen z důvodu zvýšení DPH bylo u většiny developerů kompenzováno snížením ceny, takže se to pro koncové kupující příliš nezměnilo,“ potvrzuje šéf realitní kanceláře Maxima reality David Černík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj cen bytů po zvýšení daně zjišťoval redaktor Tomáš Medek

„O developerské projekty je citelně menší zájem, protože lidé vyčkávají, co bude a jestli se ceny ještě nesníží,“ tvrdí Černík.

Například největší rezidenční developer, společnost Central Group, začal u několika projektů nabízet 14procentní slevy, Finep pak prodloužil svoji vánoční slevovou nabídku. „Máme stále aktivní vánoční akci, díky které mohli klienti využít mimořádné slevy ve výši 5 procent na celkem 60 vybraných bytů,“ uvádí mluvčí Finepu Pavla Temrová.

Zlevňují i starší byty

Podle analytika poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřeje Novotného by letos průměrná cena novostavby mohla ještě klesnout: „Snižování cen bude dáno především tím, že developeři stavějí čím dál tím levnější byty, respektive je na trhu stále více projektů, které jsou spíše v té nižší cenové hladině.“

„Samozřejmě je to vykoupeno tím, že to nejsou nějaké exkluzivní lokality, na druhou stranu cena je to, co v tuto chvíli většina kupujících pořád ještě akcentuje,“ dodává analytik.

Zlevnily i starší nemovitosti a to zhruba o 5 procent, tedy téměř stejně jako nové byty. Mezi regiony však byly velké rozdíly.

Sídliště v Praze 10 Vršovice | Foto: Khalil Baalbaki

Nabídkové ceny bytů uváděné v inzerátech klesly podle údajů serveru realitymix.cz nejvíc v Ostravě a to o 14 procent, v Karlových Varech pak o 12 procent. Průměrná cena bytu v Praze se za posledních 12 měsíců snížila jen o 3 procenta. Jediným městem, kde se ceny bytů drží na stejné úrovni je Olomouc.

„Ceny prodávaných starších bytů se začínají blížit úrovni, pod kterou se je prodávajícím nevyplatí prodávat. Já už bych letos vůbec neočekával nějaké dramatické snížení cen. Samozřejmě pokud se nestane něco zásadního s naší ekonomikou. Pokles může být v řádu jednotek procent,“ očekává šéf realitní kanceláře Maxima reality David Černík.

Poklesu hodnoty budou podle odborníků dál odolávat hlavně nemovitosti na dobrých adresách a pozemky v blízkosti velkých měst.

Tomáš Medek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme