Manažeři i opozice kritizují vládu kvůli propadu ekonomiky

Vláda Petra Nečase čelí tvrdé kritice z řad opozice i průmyslníků. Kvůli tomu, že tuzemská ekonomika se zadřela a hlásí propad o 0,2 procenta. Kabinet ale jen šetří a nepřijímá žádná prorůstová opatření. Ministr financí Miroslav Kalousek ale hájil vládní linii i dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že fiskální politika je správná a příliš drahá umělá prorůstová opatření by zemi dál zadlužila.

Opačného názoru je opozice. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka viní z propadu ekonomiky jednoznačně vládu. V okolních zemích naopak ekonomiky rostou, připomíná Sobotka. Zvyšování daní v Česku kritizoval minulý týden i prezident Václav Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomické recesi v Česku mluvili viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a šéfredaktor týdeníku Euro Pavel Páral v Ozvěnách dne

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara sice vládní úspory mají vliv na domácí spotřebitelskou poptávku, ale jejich efekt by nepřeceňoval. „Myslím si, že poměrně významnou roli hraje standardní opatrnost českých domácností,“ řekl Špicar.

Zároveň upozornil, že by vláda měla být aktivnější především v ekonomické diplomacii: „Jedním z největších problémů české ekonomiky je v tuhle chvíli její přílišná závislost na Evropské unii. To znamená pomoc exportérům na přeorientování se na třetí trhy.“

Eurostat potvrdil pokles eurozóny i české ekonomiky

Číst článek

Na řadu by podle Špicara měla přijít i konkrétní opatření, jako je například vyhodnocování dopadů na podnikatelské prostředí u každého nového zákona. „Vláda se může intenzivněji začít zabývat auditem přijímání bruselských směrnic, aby věděla, kde jsme přijali až příliš tvrdá opatření, která dusí Českou republiku,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Havlík z Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnávání mluvil o ekonomické recesi v pořadu Stalo se dnes

Podle Petra Havlíka z Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická srovnávání je česká fiskální politika až příliš restriktivní a měla spíše nějakým způsobem pobízet domácí poptávku, aby se tím zvýšil růst.

„Hospodářské výsledky a situace ve státním rozpočtu podle mého názoru neopravňují tak přísná restriktivní opatření. Především vzhledem k tomu, že situace v celém evropském, ale i světovém hospodářství je velmi špatná,“ vysvětlil Havlík.

Zatím jedinou zemí Evropské unie, která se vyhnula recesi, je Polsko. Tamní centrální banka minulý měsíc předpověděla, že v letošním roce hospodářský růst zpomalí na 2,9 procenta. Vláda Donalda Tuska chce představit opatření na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti příští měsíc.

Česká ekonomika zůstává v recesi, HDP klesl už třetí čtvrtletí po sobě

Číst článek

Jana Zemanová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme