Martin Roman končí jako předseda dozorčí rady ČEZu. Má teď jiné plány

Bývalý generální ředitel ČEZu Martin Roman odstoupil z čela dozorčí rady společnosti. Novými členy rady se stali Michal Mejstřík a primátor Chomutova Jan Mareš. Post předsedy dozorčí rady zůstane dočasně neobsazený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman

Martin Roman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ministr financí Jan Fischer Romanovi poděkoval za práci odvedenou v čele společnosti ČEZ, rozhodnutí prý respektuje. Jmenování nového předsedy chce ale nechat až na šéfovi resortu, který vzejde z předčasných voleb.

Radu zatím povede její místopředseda Václav Pačes. „Pan Roman po své dlouholeté činnosti a práci pro ČEZ se rozhodl, že rezignuje na funkci předsedy a člena dozorčí rady ČEZu, má jiné povinnosti a jiné plány do budoucna. Dozorčí rada neustanovila žádného předsedu, nechává to až na novou vládu, protože ta to pravděpodobně bude chtít sama ve své režii ovlivnit,“ potvrdil.

V letech 2004 až 2011 vykonával Roman funkci generálního ředitele firmy ČEZ, od září 2011 předsedal kontrolnímu orgánu. Odchod prý 43letý manažer dlouho zvažoval a teď se chce naplno věnovat jiným projektům. Záměrně rezignoval ještě před volbami, aby jeho rozhodnutí nebylo spojováno s politickými tlaky.

„Myslím, že on má prostě jiné plány, že on už v tuto chvíli cítí, že pro ČEZ udělal to, co mohl, a má jiné plány. Pokud já vím, tak zejména se chce věnovat vzdělávání,“ dodal Pačes.

Noví členové

Dozorčí rada ČEZu má ode dneška také dva nové členy. Nahradit bylo nutné také Jana Kohouta, který se postu vzdal kvůli jmenování ministrem zahraničí.

Michal Mejstřík je členem národní ekonomické rady vlády, vysokoškolský pedagog a šéf poradenské firmy EEIP. V minulosti působil v dozorčí radě Českého aeroholdingu či ve třech plynárenských firmách.

Primátor Chomutova Jan Mareš vykonává zároveň funkci předsedy Komory statutárních měst a obcí a místopředsedy Svazu měst a obcí. Předsedá také Radě Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.

Většinovým vlastníkem největší české energetické firmy je stát. Loni ČEZ hospodařil s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, letos se očekává pokles na 37,5 miliardy korun.

Martina Spěváčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme