Martin Roman končí ve funkci generálního ředitele ČEZ

Generální ředitel ČEZ Martin Roman končí v čele elektrárenské společnosti. Roman by měl ve čtvrtek sám podat rezignaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman

Martin Roman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Informaci, kterou jako první přinesl server Lidovky.cz, Radiožurnálu potvrdil mluvčí premiéra Jan Osúch. „Pan Roman odchází ze své funkce na vlastní žádost a žádný další bližší komentář k tomu bohužel v tuto chvíli nemám,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

motejlek.mp3

Novým generálním ředitelem elektrárenské firmy se má podle informací serveru stát současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. Martin Roman přijal nabídku premiéra vést dozorčí radu ČEZ.

Jak Radiožurnálu řekl Petr Hlinomaz z BH Securities, s Romanem patrně skončí jedna éra elektrárenského giganta. „Martin Roman byl představitelem expanzivní politiky ČEZ na zahraničních trzích. Nyní na rozdíl od jasné strategie, kterou měl ČEZ předtím, je to teď trochu obtížnější, hůř čitelné, jak se ČEZ bude vyvíjet dál v té turbulentní době a co vlastně od něj chce vidět vláda a co přinese ostatním akcionářům,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Petr Hlinomaz z BH Securities ve Večerním Radiožurnálu.

Podle Hlinomaze ČEZ také pravděpodobně mění svou strategii. „Řekněme přibrzdil plyn a přechází k nějaké konsolidaci a k soustředění na domácí trh. A to jak pod tlakem asi ekonomických událostí, tak i regulace a důsledku fotovoltaiky v ČR a jejích dopadů, ale patrně i přáním největšího akcionáře, pro kterého tato strategie může být nejzajímavější nebo nejpřijatelnější v tuto chvíli. A tím největším akcionářem je český stát,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Martin Roman byl hostem Studia Česko 11. dubna 2011. Mluvil mimo jiné o strategiích firmy

Martin Roman stál v čele ČEZ od roku 2004. Jak ve Stalo se dnes uvedl analytik Miroslav Motejlek v posledním roce byl ale na něj vyvíjen obrovský nátlak.

Martin Roman
Narodil se v roce 1969. Vystudoval právnickou fakultu UK v Praze. Byl ředitelem prodeje českého zastoupení firmy Wolf Bergstrasse ČR, s. r. o., ředitelem Janky Radotín a předsedou představenstva a generálním ředitelem akciové společnosti ŠKODA HOLDING. Generálním ředitelem ČEZ je od roku 2004.

„Jednak ze strany skupiny Czech Coal, především Pavla Tykače. Týká se to cen uhlí na delší období, kdy Czech Coal požadoval dramatické navýšení a Roman se tomu bránil. A pak jde o záležitosti týkající se pražské politiky,“ řekl.

Roman podle něj neodolal tlaku premiéra Petra Nečase na odvolání ředitele úseku fúzí a akvizic Vladimíra Schmalze, který patří ke klíčovým manažerům ČEZ, a rezignoval.

Zlámalová: Důvodů k odchodu Romana může být víc

S výkladem Motejlka ale nesouhlasí analytička Lidových novin Lenka Zlámalová. Podle ní důvodů k odchodu Romana z čela ČEZ může být mnohem víc. Kauz, které se momentálně vztahují k ČEZ, je podle ní několik.

„Škoda Plzeň je spojována s Martinem Romanem, mluví se o tom, že má na ni minimálně vliv, má jisté zájmy v ekotendru. Dále je tady problém s povolenkami. Ministr Kalousek se příští týden chystá předložit návrh na zpoplatnění povolenek, což šlo proti zájmům firmy ČEZ. Je tady i příběh kolem nákupu souprav pro České dráhy,“ přiblížila.

Renáta Prátová, Jan Richter, ak, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme