Máslo je kvůli rostoucím cenám mléka rekordně drahé

Celosvětový nedostatek mléka se začíná promítat do peněženek spotřebitelů. Zatímco ještě před měsícem stála kostka másla přes dvacet korun, teď se blíží ke čtyřiceti korunám. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby v Německu cena másla stoupla až o padesát procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

máslo

máslo | Foto: Jan Rosenauer

"Důvod je jednoduchý: probudila se spotřebitelská poptávka z Číny, to znamená, Čína začala na evropském trhu nakupovat mléko a mléčné výrobky a toto je ten dopad," vysvětlil Veleba.

Na přetahování obchodníků o mléko doplatily také třeba olomoucké tvarůžky - jejich cena poskočila během posledních týdnů o třináct procent. O 18 procent podražil i eidam.

V posledních 14 dnech ale ceny mléka na světových trzích začaly klesat. Máslo, ale i další mléčné výrobky, které v posledních týdnech prudce zdražily, by tak mohly na konci roku zlevnit. Říká to agrární analytik Petr Havel.

"Já předpokládám, že ke stabilizaci, nevím jestli ke snížení, ale rozhodně ne již k navyšování cen by mělo dojít zhruba za měsíc. V celkovém součtu za celý rok by mohly mlékárenské výrobky podražit o 10, maximálně o 15 procent."

Bohumír Mazáč, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme