Zájem o maso přímo z farem roste. Lidé si kupují třeba celé vepřové půlky

Ceny potravin a zejména masa v posledních týdnech neustále rostou v důsledku ekonomické krize spojené s válkou na Ukrajině. Výrazně se ale dá ušetřit nákupem u takzvaných prvovýrobců, tedy farmářů a zemědělců. Příkladem je vepřové maso.

Strměchy Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jatka, vepřové půlky (ilustrační foto)

Jatka, vepřové půlky (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Thomas Bjørkan

Zdražování potravin řeší stále více lidí nákupem u prvovýrobců, tedy u farmářů a zemědělců. Eliminují tak množství dalších nákladů na přepravu a marže obchodníků. Například za vepřové maso zaplatíte na farmě až třikrát méně než v obchodě. Musíte mít ale prostorný mrazák a schopnost rozbourat vepřovou půlku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o maso přímo z farem roste. Lidé si kupují třeba celé vepřové půlky

Kupříkladu kilogram výsekového vepřového masa stojí v některých supermarketech třeba 200 korun, u farmáře se dá koupit podstatně levněji. „Prodávám půlky, když někdo chce, tak mu to rozbourám. Za kilo zaplatíte 65 korun,“ řekl zemědělec Pavel Kuzdas ze Strměch u Pelhřimova. 

„Zájem o to je, jezdí lidi, ptají se, jak to tady je,“ podotkl farmář. Prodejní ceny se na farmách daří držet také proto, že jsou do jisté míry soběstačné. „Všechno si děláme sami. Svoje prasnice, svoje obilí, svou porážku.“

Ani farmáři se ale nevyhnuli zdražování a během jara narostly ceny přibližně o 20 procent. Mohou za to dražší krmiva, hnojiva a pohonné hmoty.

Milan Soldán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme