Maso přes prázdniny podraží

Maso v našich obchodech výrazně podraží. Ceny šplhají vzhůru už delší dobu, očekávané zdražení přes prázdniny ale milovníkům řízků a svíčkové pořádně provětrá peněženky. Nejvýrazněji poroste cena hovězího.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maso

maso | Foto: Agroweb

"Pokud se týká vepřového, tak tipujeme, že by měla narůst cena v řádu 15 až 20 procent, u hovězího se obáváme, že nárůst může být vyšší, přes dvacet procent," odhaduje předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba.

Důvodem zdražování je podle Veleby vstup na trh Evropské unie a v případě hovězího i nižší stavy dobytka. Dávno jsme to předpovídali, dodává předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser.

"V tuto chvíli nemáme jinou možnost, protože vyrovnávají se opravdu nákupní ceny v České republice a v západní Evropě, to znamená, že budeme dráž nakupovat a budeme dráž prodávat," vysvětluje Steinhauser.

Ceny hovězího se tak nyní dostaly na úroveň roku 2000, tedy před vypuknutím aféry s nemocí BSE, která snížila poptávku a výkupní cenu srazila dolů.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme