Massachusetts bude žalovat banky kvůli konfiskacím nesplácených hypoték

Americký stát Massachusetts viní velké americké banky z nelegálních a klamavých praktik při jednání s majiteli nesplácených hypoték, kvůli kterým přišlo podle generální prokurátorky Marthy Coakley jen v Massachusets o střechu nad hlavou 45.000 lidí. Výše škody, kterou jejich jménem stát bude žádat, není zatím určena. Jak ale prokurátorka dodala, bude vysoká. Navíc soud může přispět k další erozi důvěry ve velké banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boston

Boston | Foto: Corel GALLERY

Banky jisté pochybení při záborech domů neplatičů hypoték přiznaly. Během diskuzí o nápravě ale nebyly vstřícné.

„Hlavní strategií bank bylo to, aby došlo k mimosoudnímu vyrovnání se všemi státy současně. Bylo by to méně komplikované a rychlejší. Dostalo by se tomu menší negativní publicity než v případě jednotlivých soudních sporů,“ říká analytik makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl analytik makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

Náklady ze soudních sporů budou vysoké. Ve Spojených státech je nyní silná veřejná poptávka po exemplárním potrestání bank, které mají stále stigma z toho, že způsobily finanční krizi.

„Hlavní problém vidím v erozi, důvěře, pověsti bank a z hlediska byznysu nepochybně i v tom, že si do budoucna budou muset dávat na podobné případy pozor,“ říká Hatlapatka.

Kriticky se k chování bank staví i známá hackerská skupina Anonymous, která včera oznámila operaci Robin Hood - z velkých bank ukradne peníze a rozdá je charitám.

„Novodobí ‚Robinové Hoodové‘ musí dobře vědět, že peníze v bankách patří z velké části obyčejných lidem a krádež je vždy krádeží, ať má jakékoli ušlechtilé pohnutky,“ dodává Hatlapatka.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme