Materiální situace Čechů se zlepšila. Zhruba milion lidí přesto ohrožuje chudoba

Česká republika patří k zemím s nejnižší mírou sociálního vyloučení v Evropě. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Materiální situace Čechů se zlepšila a je dokonce nejlepší za posledních deset let. Více než milion lidí přesto dlouhodobě žije pod hranicí příjmové chudoby. To je o 100 tisíc méně než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

„Čisté peněžní příjmy domácností se zvýšily. Největší nárůst jsme zaznamenali u domácností zaměstnanců. U míry materiální deprivace došlo k mírnému poklesu, mírně se tedy snížil podíl osob, které byly jak materiálně deprivovány, tak ohroženy příjmovou chudobou,“ přiblížila Šárka Šustová z ČSÚ.

Hranice příjmové chudoby loni představovala 10 220 korun pro jednotlivce, kteří žijí v domácnosti sami, 15 330 korun pro dvojici dospělých a 21 461 korun pro rodinu se dvěma menšími dětmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Materiální situace Čechů se zlepšila. Zhruba milion lidí přesto ohrožuje chudoba

Příjmy českých domácností rostly nejrychleji od roku 2008, míra ohrožení chudobou se ale nezměnila. Podle Šustové totiž zároveň s příjmy roste i hranice ohrožení příjmovou chudobou.

Počet osob, které ohrožuje nedostatek, se v Česku dlouhodobě pohybuje mezi devíti a deseti procenty. Ve světě je hranice chudoby desetkrát nižší – pokud někdo musí vyžít za méně než 1 dolar a 25 centů na den.

Pro materiálně deprivované osoby představují problém zejména neočekávané výdaje. Podle průzkumu si nemohou dovolit například barevnou televizi, telefon, pračku nebo auto. Také si nemohou například jednou ročně dopřát týdenní dovolenou. Někteří nedokáží ani pravidelně platit nájem nebo obden konzumovat maso.

Přehrát

00:00 / 00:00

Materiální situace Čechů se zlepšila, míra ohrožení chudobou se ale nezměnila. Aktuální čísla přiblížila Šárka Šustová z ČSÚ

„Nejvíce jsou zastoupeni nezaměstnaní, samostatně žijící důchodkyně, pracující osoby, které jsou jedinou vydělávající osobou v domácnosti, a děti do 16 let,“ vypočítala Šustová.

Získané údaje se používají k hodnocení dopadu sociální politiky a k přijímání různých opatření.

ČSÚ zároveň zjistil, že se Češi čím dál méně setkávají s rodinou nebo přáteli, přestože si to mohou dovolit. Méně často jim také volají a píší. Zatímco v roce 2006 viděla své příbuzné denně skoro čtvrtina lidí, loni to bylo už jen 14 procent. Přátele dříve denně potkávala pětina lidí, teď jen desetina.

Chudoba - podíly materiálně deprivovaných osob | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme