Média zveřejnila jména podnikatelů a firem vlastnících účty v karibském daňovém ráji

Svět zná jména tisíců lidí, kteří měli své účty v bankách na Britských Panenských ostrovech. Ty jsou pokládány za daňový ráj. Seznam jmen zveřejnilo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů, které spolupracovalo s médii po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Jako první přinesl jména některých prominentů s účty na Britských Panenských ostrovech deník Guardian.

Mezi 130 tisíci lidmi, jejichž údaje se podařilo nashromáždit, je třeba pokladník socialistické strany současného francouzského prezidenta Jean-Jacques Augier, manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova nebo gruzínský premiér Bidzina Ivanišvili.

Podnikatelé se na Panenské ostrovy a do jiných ostrovních států uchylují často. „Jde o země, kde je velmi nízké nebo často nulové zdanění. Druhá výhoda je ta, že je tam možné anonymní vlastnění společností a jsou tam často možné anonymní vklady v bankách,“ vysvětluje rektor Bankovního institutu vysoké školy Pavel Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Barbora Kreuzerová zjišťovala, kteří prominenti měli účet na Britských Panenských ostrovech

Účet založený v zemi s nízkými daněmi není sám o sobě trestný, některé státy ale ze zákona nutí své obyvatele i firmy hlásit takové aktivity daňovým úřadům. Jiné je pak přímo zakazují, například Spojené státy. Podle Pavla Mertlíka ale zatím neúspěšně.

„Ve Spojených státech se odhaduje, že americké instituce a Američané mají v daňových rájích kolem 30 biliónů dolarů, což je v rozporu s americkou legislativou,“ dodává.

A právě ze Spojených států jsou až čtyři tisíce lidí, jejichž totožnost teď byla na Britských Panenských ostrovech odhalena.

Guardian si od své inciativy slibuje zásadní otřes finančního světa. Podle vysokoškolského pedagoga zaměřujícího se na etiku v ekonomickém světě sice kauza daňové ráje nezničí, určitě ale přinese pozitivní efekt.

„Aspoň na nějakou dobu to určitě změní jejich přístup. Otázka samozřejmě, jestli se časem najde nějaká cestička, jak to nějak po tom, co to mediálně vybuchlo, zase někde mít,“ říká Lukáš Sedláček.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme