Poznáte pravou medovinu? Prodejci ji od prosince budou muset označovat, na změnu čekali 50 let

Medovina se již brzy bude prodávat pod dvěma názvy. Rozliší se tak tradiční pravá medovina (medové víno) od „medovin“, které míchají velkovýrobci za použití medu, lihu a cukru. Ministerstvo zemědělství vydalo novou vyhlášku o nápojích, zákazníci změnu poznají od 1. prosince.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

medovina, idustrační foto

Zákazník bude mít na výběr, jestli bude chtít investovat do kvalitní tradiční medoviny nebo se spokojí s tzv. dezertní medovinou s použitím cukrů a aromat, která spadá do nižší kategorie. | Foto: Fotobanka Profimedia

Výrobci změnu vítají. „Český trh se posune k ostatním zemím EU, změna už byla potřebná. Díky vyhlášce budou mít spotřebitelé možnost ochutnat více variant medového vína, jako např. suché nebo polosuché,“ řekl serveru iROZHLAS.cz výrobce medoviny Jaroslav Lstibůrek, který se dlouhodobě o změnu ve vyhlášce zasazoval. 

„Zákazník bude mít na výběr, jestli bude chtít investovat do kvalitní tradiční medoviny nebo se spokojí s tzv. dezertní medovinou s použitím cukrů a aromat, která spadá do nižší kategorie.“

Na změnu výrobci tradiční medoviny čekali mnoho let. Původní vyhláška totiž pochází z roku 1960, kdy se rozjížděla státem řízená výroba „medoviny“, která se vyráběla za použití cukru, lihu a aromat, jak uvedl web Muzeumedoviny.

Co musí medovina splňovat?

Pokud výrobci chtějí svůj produkt prodávat i nadále pod názvem „medovina“ či „medové víno“, musí přestat používat jiná sladidla než med.

Dále nesmí míchat medovinu s jinými nápoji (víno), nápoj nesmí být dolihován, a taktéž nesmí obsahovat aromata či barviva.

Medu bude letos méně, ale bude kvalitnější. Na vině jsou chybějící včely i sucho

Číst článek

Tradiční medovina musí také obsahovat minimálně 11 % alkoholu. Nápoj nově nepožaduje minimální obsah cukru. Na trh se tedy dostanou i suché a polosuché medoviny, které jsou ve světě zcela běžné.

Barva výrobku by měla odpovídat použitým surovinám, klasický zlatohnědý odstín neurčuje kvalitu výrobku. Vyhláška dále ruší množství použitého medu v kvasném roztoku, neboť je to jediný druh sladidla s výjimkou použití ovocných šťáv, bylinných extraktů nebo koření.

Posun k ostatním zemím EU

Ve srovnání s ostatními státy Evropské unie je Česko pozadu. Například nejbližší sousedé - Slovensko a Polsko - schválili vyhlášku o tradiční medovině již před mnoha lety.

„Příslušný návrh na úpravu definice označování medoviny byl předmětem rozsáhlé diskuse se všemi zúčastněnými subjekty, tj. jak výrobci tradiční medoviny, tak výrobci dezertní medoviny, včetně producentů medu. Cílem bylo primárně odlišit tyto dvě technologické varianty výroby medoviny, se zaměřením na větší srozumitelnost pro konečného spotřebitele,“ reagoval na dotaz iROZHLAS.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle něj ministerstvo zemědělství nepředpokládá, že dojde ke změně na trhu s výrobou a prodej medoviny, ale pouze ke zpřesnění informací na obalu pro konečného spotřebitele.

„S výrobci byla záležitost podrobně diskutována a s navrženým řešením jsou seznámeni. Bylo také stanoveno roční přechodné období na výměnu obalů,“ uzavřel.

Iva Mališová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme