Mejstřík: Evropská ekonomická vláda je jen populistický tah

Finanční trhy dnes zpracovávají sdělení z úterní večerní tiskovky dvou lídrů eurozóny - německé kancléřky a francouzského prezidenta. Nedá se říci, že by finančníky uklidnili. Ti čekali zásadnější okamžitá rozhodnutí po schůzce, na níž oba státníci probírali cesty, jak se vypořádat s dluhovými problémy několika členů měnové unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Kancléřka Merkelová a prezident Sarkozy ale nadnesli plán, který by mohl poznamenat fungování eurozóny. Podle nich je třeba mnohem důkladněji koordinovat hospodářskou a fiskální linii. Zajistit by to měla jakási ‚evropská ekonomická vláda‘, sbor vrcholných činitelů členských zemí v čele s prezidentem Evropské unie Hermanem Van Rompuyem.

„V divokých dobách přicházejí divoké plány,“ hodnotí společný krok Merkelové se Sarkozym profesor ekonomie Michal Mejstřík, člen Národní ekonomické rady vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profesor ekonomie a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík hodnotí návrh Merkelové a Sarkozyho na společnou evropskou ekonomickou vládu

Mejstřík dále dodává, že v podobě, v jaké byla ekonomická eurovláda navržena, se mu jeví jako nerealizovatelný, ale efektivní tah, jak upoutat pozornost veřejnosti a odvrátit ji od faktu, že se ekonomika ve světě zhoršuje.

Dokud nemá tato myšlenka reálnější obrysy, nemá dle jeho názoru smysl spekulovat o pravomocích, složení či rozsahu a náplni práce tohoto uskupení.

Tento akt lze také chápat jako oddálení navyšování prostředků v evropském fondu pro záchranu slabých ekonomik či vydávání společných evropských eurobondů. Jednalo by se o morální hazard přebírání rizika neúspěšných a konkurence neschopných zemí.

Jaroslav Beránek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme