Mejstřík: Německý trh je pro českou ekonomiku nenahraditelný

Německá ekonomika pomáhá té české v růstu, vývozci se přesto někdy stávají konkurenty. Také tohoto tématu se dotknou účastníci debaty německého velvyslanectví v Praze ke 20. výročí podpisu československo-německé smlouvy. Za českou stranu se konference účastní předseda Mezinárodní obchodní komory České republiky a profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Konkurenčních pozic je v tuto chvíli více na německém trhu. Významná část, a je to třetina našeho exportu, která jde do Německa, směřuje spíše na třetí trhy. Takže my v řadě případů jsme vlastně nikoli koncovou zemí, ale společně působíme někde na třetích trzích,“ upřesňuje.

Česká proexportní strategie proklamuje, že bychom se dlouhodobě měli zbavit závislosti na vývozu do Německa a hledat jiné trhy. Spolupráce s Německem je ale podle Mejstříka nutná a má významný potenciál do budoucna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Mezinárodní obchodní komory České republiky Michal Mejstřík mluvil o významu německého trhu pro českou ekonomiku

„My vyvážíme v tuto chvíli do Německa zhruba za 33 miliard eur, zatímco Němci k nám vyvážejí za 30,6 miliardy eur. My jsme 13. největší cílovou zemí německého vývozu. Takže já jsem přesvědčen, že německý trh je pro nás zcela zásadně nenahraditelný,“ vysvětluje.

Dodává ale, že se nejedná jen o německý trh. Němci jsou podle něj skvělými obchodníky a tisíce jimi zřízených obchodních organizací například v Číně kompenzuje českou neúspěšnost. Díky nim se tak na čínském trhu umístí i české produkty.

„Já si myslím, že ta pomoc je vzájemně výhodná, protože, upřímně řečeno, část marže českých výrobců potom končí v rukou německých obchodníků. Ale těžcí exportéři by mnohé výrobky vůbec nebyli schopni bez německých obchodníků prodat,“ říká Mejstřík o vzájemném partnerství.

Češi by si ale měli vzít z Německa ponaučení, a to především v oblasti inovací, dodává. Slabinou české produkce je totiž podle Mejstříka také neschopnost dostat inovace do praxe.

Martina Mašková, Barbora Kreuzerová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme