Mělké recesi se eurozóna už těžko vyhne, míní ekonom

Průmyslová výroba v eurozóně v září prohlubovala svůj pád. Státy platící eurem zaznamenaly pokles o dvě procenta, celá Evropská unie pak o 1,3 procenta. Čísla dnes zveřejnil Eurostat. Průmysl je v Evropské unii na nejhorších číslech od prvního čtvrtletí 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurová bankovka

Eurová bankovka | Foto: Free Digital Photos

Pokles kondice průmyslu v Evropské unii a podobnost čísel s rokem 2009 podle některých analytiků poukazuje na blížící se recesi. „Obávám se, že mělké recesi se eurozóna už těžko vyhne. Ta čísla se potvrzují. To, co jsme viděli v předstihových indikátorech, se nyní stává realitou i v tvrdých datech,“ řekl k tomu hlavní ekonom Era poštovní spořitelny Jan Bureš.

Připomněl, že jsou zřetelné i první znatelnější známky ochlazení v evropském průmyslu. "K určité mělké recesi může dojít ve 4. kvartále nebo na přelomu 4. čtvrtletí 2011 a prvního čtvrtletí 2012," doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v eurozóně a Evropské unii sleduje hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš. Byl hostem Rádia Česko.

Co se týče konkrétních průmyslových odvětví, která zpomalila v září nejvíce, připomněl, že se tradičně nedaří cyklickým odvětvím průmyslu. „Špatně se vede energetice, výrobcům investičních statků, tedy například strojařům,“ přiblížil.

Ekonomové ale počítali s tím, že propad bude ještě citelnější. Podle agentury Bloomberg se analytici shodovali v tom, že výsledky průmyslové výroby propadnou až o 2,3 procenta. Přesto podle analytika neznamenají aktuální čísla dobrou zprávu.

„To překvapení není tak úplně jednoznačné. Trhy sice byly o něco pesimističtější u meziměsíčního odhadu, ale na druhou stranu meziroční odhad po revizích předešlých čísel vyšel nakonec hůř. Takže v zásadě to bylo hodně blízko konsenzu, ale tak jako tak, dojem ze zprávy je stejný,“ uvedl

„Jde o nejslabší růst od roku 2009 a nic na tom nezmění skutečnost, že většina analytiků a větší část trhů s touto zprávou počítala a tím pádem byla v cenách trhů zakalkulována,“ dodal.

Připomněl, že celý ten vývoj průmyslové výroby v eurozóně se s určitým zpožděním promítá i v české ekonomice. „Můžeme čekat relativně výrazné zpomalení hospodářství na přelomu tohoto roku a v důsledku mělké recese v eurozóně lze příští rok očekávat velice slabé tempo růstu. Zhruba okolo jednoho procenta,“ přiblížil.

„Je třeba si uvědomit, že ve chvíli, kdy by se eurozóně nedařilo efektivním způsobem hasit napětí na svých perifériích, tak situace v eurozóně a potažmo i v české ekonomice nakonec může být ještě horší,“ dodal ekonom.

Ondřej Černý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme