Memorandum o těžbě lithia se zatím neruší, horentní částky neutíkají, ubezpečuje Tomáš Hüner

Memorandum o těžbě lithia platí, rušit se zatím nebude. Dokument podepsaný loni na podzim se stal zásadní předvolební kauzou, podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše byl krádeží za bílého dne v režii ČSSD. Memorandum nyní vyhodnocuje ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Jsme připraveni v současné době jednat na základě dopisu dceřiné australské firmy Geomet, která působí na území České republiky, byli jsme vyzvání k jednání, já jsem toto pozvání přijal,“ říká pro Radiožurnál s tím, že o dalším osudu memoranda se rozhodne, ale rušit ho zatím nebude a nemyslí si také, že by každým dnem unikaly horentní částky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

„Surovinovou politiku bychom chtěli dělat tak, aby byla pro stát a potažmo občany tou nejefektivnější z hlediska profitu, je otázkou toho, na co stát má peníze, na co má sílu a kapacity,“ vysvětluje.

Připomíná také, že probíhá průzkum, první výsledky už jsou, a v té souvislosti zkontaktoval odborníky z oblasti geologie. „Zatím to vypadá, že těžba lithia v českém prostředí je dosti náročným procesem, takže můj dotaz k partnerovi bude směřovat tím duchem, jestli i on to tak po průzkumu vidí,“ dodává.

A jestliže se zjistí, že lithium není komodita, která je ekonomicky těžitelná, tak lze komoditu přivézt, zpracovat a nějakým způsobe využít, například v automobilovém průmyslu. Upozorňuje také, že za slova Andreje Babiše se omlouvat nebude – forma dopisu vyžaduje korektní domluvu na nějaké formě spolupráce nebo nespolupráce. 

Marie Bastlová, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme