Měnám střední a východní Evropy se daří

Česká koruna včera neúspěšně atakovala hranici 25 korun za euro. Polský zlotý svoji psychologickou hranici pokořil, když se poprvé od půlky května obchodoval za méně než 4 zloté za euro. A dokonce i forint si přes pokračující spory mezi Budapeští a Bruselem, respektive MMF, týkající se půjčky pro Maďarsko, v úterý připsal zisky. Na závěr dne se tak obchodoval za 283,15 forintu za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak uvedl na Rádiu Česko analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta , středoevropským měnám pomáhá uklidnění na finančních trzích, které lze pozorovat v tomto měsíci.

„Středoevropské měny jsou vnímány jako rizikovější a v momentě, kdy se situace na trzích zklidní a investoři vyhledávají riziko, tak právě tyto měny jsou opět v kurzu. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby koruna i další středoevropské měny nadále posilovaly,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Středoevropským měnám se daří. Téma pro analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu.

I když bezprostředním faktorem, který korunu nyní poháněl, byla situace na finančních trzích, včera zveřejněné plány ministerstva financí, které potvrdily snahy o výrazné škrty a úspory, podle analytika jsou vidět v dlouhodobějším horizontu.

„Je to mimochodem jedna z věcí, která českou korunu odlišuje například právě od Maďarska – ochota vlády šetřit a bojovat s fiskálními deficity je investory vnímána pozitivně a koruně jednoznačně pomáhá,“ uvedl.


Někteří experti radí nakupovat za levně úročenou korunu zlotý - tedy měnu, která by se kvůli očekávanému zvýšení sazeb v Polsku měla vyplatit. „Tato spekulace by byla výhodná pouze pro krátkodobé investory, kteří počítají s tím, že se nálada na trzích bude zlepšovat,“ řekl analytik.

Co se týče vlivu kurzu koruny na českou ekonomiku a tempo jejího ozdravení, podle analytika není až tak důležitý, jako to, jak se dále bude vyvíjet situace ve světě.

„Jsme svědky toho, že USA v posledních měsících začaly zpomalovat a domnívám se, že se to během několika měsíců může začít projevovat také na Evropě. Pokud by k tomu došlo, tak se může stát to, že česká ekonomika do budoucna může pocítit určité ekonomické ochlazení,“ odhadl analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme