Méně mluvit a rychle konat, vzkazuje Řecku lucemburský ministr financí

Státy platící eurem právě teď posuzují řecké návrhy dalších reforem. Změny jsou podmínkou pro to, aby Řecko od eurozóny dostalo už dřív slíbené záchranné půjčky. Atény je nutně potřebují, jinak jim ještě tento měsíc hrozí bankrot. Nová řecká vláda navrhuje například tvrdší boj s daňovými úniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis před jednáním ministrů financí zemí eurozóny v Bruselu

Řecký ministr financí Janis Varufakis před jednáním ministrů financí zemí eurozóny v Bruselu | Zdroj: Reuters

Řecko musí už tento měsíc splatit několik miliard starých dluhů, konkrétně Mezinárodnímu měnovému fondu MMF). Potřebuje proto dostat část už dříve slíbených záchranných půjček od zemí eurozóny.

Podmínkou je ale předložení a především plnění dostatečných reforem. Nová řecká vláda poslala do Bruselu jejich seznam. Návrhy jsou ale zatím prý nekonkrétní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státy platící eurem posuzují řecké návrhy dalších reforem. Jednání sleduje zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

„Dosud jsou to pouze slova na papíře. Klíčová jsou čísla a ty dokáží doručit pouze instituce společně s Řeky,“ řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír. Institucemi měl na mysli Evropskou komisi, Evropskou centrální banku a MMF.

Eurozóna posuzuje reformní návrhy nové řecké vlády

Číst článek

Ministři financí eurozóny řecké vládě vyčítají, že nebyla schopná předložit vyčíslení dopadů reforem na ekonomiku. „Řekové by měli méně mluvit a raději rychle konat,“ řekl lucemburský ministr financí Pierre Gramegna.

Eurozóna tak bude po Řecích nejspíš požadovat další podrobnosti. Chce také počkat na hodnocení řecké situace, které připraví tři instituce, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Teprve po jejich pozitivním stanovisku může Řecko dostat další část záchranných půjček.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme