Menší podpora z EU, to by byl ve Francii oheň na střeše, říká francouzský zemědělec

Summit Evropské Unie v Bruselu by se měl zabývat také dotacemi pro zemědělce, což zajímá zejména Francii, která je na těchto dotacích přímo závislá. Francouzský zemědělec Patrick Casson považuje subvence za nespravedlivé, nedovede si však představit, že by o ně Francie přišla

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kraj Beaujolais je známý díky vínům, která se tu pěstují

Kraj Beaujolais je známý díky vínům, která se tu pěstují | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Pětapadesátiletý Patrick Casson má svá políčka v údolí Marny a dvakrát týdně jezdí do Paříže, prodávat své produkty na trh. Uživí ho to. Nežije si na vysoké noze, ale nestěžuje si. Letos poprvé požádá o dotace.

„Když na to máme právo, proč to neudělat, dosud mě to nenapadlo, ale myslím, že by mi to určitě pomohlo,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma dotací s francouzským zemědělcem natáčel zpravodaj ve Francii Jan Šmíd.

O dotacích si však nemyslí nic dobrého a systém považuje za nespravedlivý.

„Někdo má políčka s úrodnou půdou a dostává dotace, stejně jako ten, jehož půda není tak dobrá a žije v klimaticky horších podmínkách – jak je to možné? A pak si také myslím, že to spoustu zemědělců demotivuje, že mají své jisté. Prostě jako by ty peníze spadly z nebe,“ říká Casson.

Celých pět procent z celkových dotací zemí Evropské Unie jde do Francie, což je více než pro všechny nové členské země Unie dohromady. Podporu dostávají například producenti cukru, kuřat, ale také vína.

Přestože Patrick považuje systém za ne příliš spravedlivý a domnívá se, že obyčejní zemědělci dostávají na rozdíl od větších zemědělských společností mnohem menší podporu, je přesvědčen, že kdyby došlo k reformě společné zemědělské politiky a snížení dotací či zastavení dotací, byl by ve Francii oheň na střeše.

Jan Šmíd, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme