Mentálně postižené nejvíce ohrožuje nezaměstnanost

Lidé s mentálním postižením v České republice stále čelí mnohým překážkám, za jednu z nich bývá považována malá ochota zaměstnavatelů dát takto postiženým lidem práci. Zmíněným problémem se zabývá vzdělávací centrum Modrý klíč, které dnes ráno zahájilo pilotní kurz s názvem Nebojme se zaměstnat lidi s mentálním postižením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marianum v Opavě

Marianum v Opavě | Foto: marianum-opava.cz

Podle zástupce ředitelky vzdělávacího centra Modrý klíč Radovana Netušila lze ze zaměstnávání postižených lidí ve společnosti vysledovat tři základní obavy.

„Jedná se především o obavy z nízké odbornosti zmíněných jedinců, bariéry v komunikaci a omezení způsobilosti k právním úkonům,“ řekl Netušil Rádiu Česko a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Pilotní kurz s názvem Nebojme se zaměstnat lidi s mentálním postižením přibližuje zástupce ředitelky vzdělávacího centra Modrý klíč Radovan Netušil.

„Mentálně postižení tak mohou nejideálněji vykonávat jednoduché, například kompletační práce. Mnohdy ale nalézají dobré uplatnění v rámci úklidu. V našem zařízení se snažíme, abychom tyto lidi například zacvičili pro pomocné práce v zahradnictví, kuchyni nebo na recepcích. Zatím se nám poměrně daří najít zaměstnání, ve kterých mohou být zmínění jedinci úspěšní.“

Zákonné pobídky

Pro zaměstnavatele navíc v ČR existují takzvané kompenzace a dotace, které může od státu čerpat, pakliže postiženého zaměstná. Někteří zaměstnavatelé jsou ale zákonem nuceni postižené zaměstnávat, což potvrzuje i Netušil.

„Pobídky mohou určovat například úřady práce. Za zmínku ale stojí fakt, že firma je ze zákona povinná zaměstnávat postižené pracovníky, a to jestliže překročí počet zaměstnanců dané společnosti 25. Když se tak nestane, může si zvolit takzvané náhradní plnění, a to v podobě odebírání služeb nebo výrobků zdravotně postižených,“ upřesnil zástupce ředitelky vzdělávacího centra Modrý klíč.

Šance pro zaměstnavatele

Avizovaný kurz Nebojme se zaměstnat lidi s mentálním postižením má pomoci právě zaměstnavatelům pochopit a osvětlit problematiku zaměstnání mentálně postižených. Podle Radovana Netušila ale centrum Modrý klíč zatím eviduje zájem o kurz spíše z řad neziskových organizací a sociálních pracovníků.

„Na dnešní první kurz dorazili zejména zástupci neziskových organizací, úředníků a sociálních odborů. Dorazilo nicméně několik zástupců OSVČ, kteří uvažují o zapracování mentálně indisponovaných do struktury vlastního podnikání. Kurz je tu také proto, že je třeba si uvědomit, že mentálně zaostalí jsou nejvíce ohrožení nezaměstnaností. A to zejména z výše uvedených důvodů,“ uzavřel Netušil.

Patricie Polanská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme