Měny středoevropských zemí se propadají, řecký odchod z eurozóny straší investory

Klíčové volby v Řecku se budou konat teprve za čtrnáct dní, investoři se už ale chystají na nejhorší scénář pro případ řeckého odchodu z eurozóny. Dotýká se to i střední a východní Evropy. Podle agentury Reuters odtud investoři přesouvají své peníze jinam, a měny středoevropských zemí tak pociťují prudké propady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze. Ilustrační foto

Finance, peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Středoevropské měny už ve světě podle Reuters dokonce patří mezi desítku těch, které si vedou vůči dolaru úplně nejhůř. Dostaly se údajně do stejné skupiny jako syrská libra a nižší hodnotu má prý už jen kwacha, měna afrického státu Malawi.

Zatím se přitom v souvislosti s osudem Řecka mluvilo hlavně o francouzských, německých a dalších bankách. V případě odchodu Řecka z eurozóny by ale vznikla přímá spojitost i s celou střední Evropou. V takovém případě by se investoři začali zbavovat měn jako polský zlotý, maďarský forint, česká koruna nebo rumunské lei.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostm ve Světě o druhé na Rádiu Česko byl děkan fakulty financí a účetnictví VŠE Praha Petr Dvořák

„Na každý problém, který se v Evropě objeví, kurzy zemí, které stojí mimo euro, určitě nějakým způsobem reagovat budou. Jak přesně a v jaké míře, to si myslím, že se dá odpovědět těžko,“ říká děkan fakulty financí a účetnictví VŠE Praha Petr Dvořák. Neobává se ale, že by se problémy výrazněji - středně či dlouhodoběji - projevily v kurzu české koruny.

Agentura Reuters upozorňuje také na to, že západní banky ovládají ze 70 procent banky ve střední Evropě. Vyvstává riziko, že by si mateřské banky, které by případně postihl proces oddlužení, mohly vyrovnávat bilanci na svých český dcerách. Podle Dvořáka obecně platí, že když se horší situace mateřské banky, na jejich dcery to pozitivní dopad nemá.

„Na druhé straně je potřeba vědět, že české banky jsou prostě samostatné banky a jejich hospodaření, portfolio a tak dále je do značné míry samostatné. Samozřejmě to propojení tam vždycky určité je,“ uvádí Dvořák s tím, že situaci dlouhodobě a poměrně přísně sleduje Česká národní banka. Navíc věří, že by se banky v Česku nepodvolily k transakcím, které by je v tomto směru mohly ohrozit.

Tomáš Pavlíček, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme