Mercedes smí nadále prodávat auta do Francie, rozhodl tamní soud

Firma Daimler smí i nadále vyvážet auta do Francie. Francouzská vláda v červnu zablokovala prodej nových mercedesů kvůli sporu o chladivo v klimatizacích. Pařížský soud dnes ale rozhodl ve prospěch německé automobilky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mercedes-Benz GLK

Mercedes-Benz GLK | Foto: Mercedes

Důvodem sporu je chladivo do klimatizací. Evropská unie zakázala z ekologických důvodů od ledna používat dosavadní náplň. Daimler ovšem zjistil, že nové chladivo, které obsahuje vysoce toxický fluorovodík, je nebezpečnější.

Potvrdily to i nedávné crashové testy. Při větší srážce se vznítilo každé čtvrté auto. Daimler proto odmítl do svých nových vozů nové chladivo používat. Tento krok mu v Německu posvětil i spolkový úřad pro motorová vozidla. Francie ale dovoz takovýchto aut zablokovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor Francie s automobilkou Daimler sleduje zpravodajka ČRo v Německu Klára Stejskalová

Dnešní rozhodnutí pařížského správního soudu automobilka přivítala. Francouzský zákaz jí bránil v dodání čtyř a půl tisíce vozů. Ty se teď mohou dostat k francouzským zákazníkům.

Pro Daimler jde ale zatím jenom o "etapové vítězství". Případem se totiž zabývají i evropské orgány.

Evropská unie požaduje klimatizace s náplní šetrnější vůči životnímu prostředí. Daimler nyní pracuje na výrobě klimatizace, která by používala jako chladivo nehořlavý oxid uhličitý.

Kauza kolem nového chladiva rozhodně ještě nekončí, protože mezitím se k tomu starému vrátila i automobilka Toyota. Také ona teď dodává na evropská trh vozy s původní chladicí látkou.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme