Merkelová a Sarkozy chtějí posílit ekonomickou koordinaci v Evropě

Na mimořádném summitu EU v Bruselu se nemluvilo pouze o Egyptu. Na programu vrcholné schůzky byla totiž původně úplně jiná témata. Oficiálně se mluvilo o energetice, neformálně pak o plánu na posílení ekonomické a fiskální koordinace v rámci Evropské unie - takzvaném Paktu konkurenceschopnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Myšlenky plánu na posílení konkurenceschopnosti eurozóny prezentovala německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník o společném návrhu Angely Merkelové a Nicolase Sarkozyho

"O jejich návrhu se ví, že členské státy Evropské unie, které doposavad zásadním způsobem selhávali v prosazení takzvané fiskální disciplíny by měli být do budoucna řekněme svázáni, nebo by jim mělo být přikázáno, že se budou dlouhodobě chovat daleko odpovědněji," popsal analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Dalšími tématy jednání byla větší harmonizace mezi jednotlivými státy EU v otázce podnikových daní, rozpočtů, věku odchodu do důchodu a sankcí za případné prohřešky proti fiskální disciplíně. Tyto návrhy se u některých států nesetkali s právě pozitivní odezvou.

V delším časovém horizontu by pak mohlo jít i o důchodové systémy a další oblasti, kde dosud měli výlučnou pravomoc jednotlivé členské státy, nikoli Evropská komise a další instituce EU. Německo také vyzvalo ostatní státy, aby následovaly jeho příklad a v ústavách si zakotvily nízký rozpočtový schodek, který by nesměly překročit.

Hrozbu vytvoření tzv. dvourychlostní Evropy Petr Zahradník v rozhovoru pro ČRo odmítl, podle něj by uvedené mechanismy mohli spíše vést k vyrovnání rozdílů mezi jednotlivými zeměmi.

K projednání německo-francouzských návrhů by chtěly Berlín s Paříží svolat v březnu mimořádný summit zemí eurozóny.

Pavel Novák, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme