Merkelová a Sarkozy obhajují dočasné porušení Paktu stability a růstu

Porušení pravidel evropského Paktu stability a růstu je za současné finanční krize obhajitelné. Ve společném článku pro Frankfurter Allgemeine Zeitung to napsali spolková kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle nich by se Evropská unie měla vyvarovat hádek na toto téma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy, Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

"Je nevyhnutelné, že vícero zemí překročí u schodku veřejných financí tříprocentní hranici HDP," tvrdí oba evropští státníci.

Podle Merkelové se Sarkozym by se členové sedmadvacítky měli po dobu trvání finanční krize zdržet rozbrojů ohledně pravidel Paktu stability a růstu. Současnou mezinárodní bankovní krizi označili spolková kancléřka s francouzským prezidentem za nejhorší za posledních 70 let.

V dnešní rozpočtové debatě na půdě Spolkového sněmu Angela Merkelová prohlásila, že konkrétně Německo je na dobré cestě krizi zvládnout. Nejsilnější evropská ekonomika by se podle ní mohla začít vzpamatovávat už v roce 2010. Naproti tomu opozice dosavadní krizový management spolkové vlády ostře napadla.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme