Merkelová bude žádat změnu smlouvy o EU a fiskální unii

Německá kancléřka Angela Merkelová opět jasně odmítla vydání evropských dluhopisů. Ve vládním prohlášení v Bundestagu dnes prohlásila, že Německo bude na evropském summitu v závěru příštího týdne prosazovat vznik fiskální unie a změnu Lisabonské smlouvy o Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu

Německá kancléřka Angela Merkelová v Bundestagu | Zdroj: Reuters

Překonání dluhové krize je proces, který bude podle kancléřky Merkelové trvat roky. Důrazně odmítla, že řešením by bylo vydání eurodluhopisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech na záchranu eura mluvil v Ozvěnách dne Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

„Neexistuje jednoduché a rychlé řešení. Cílem je proto vytvořit fiskální unii a vynutit si dodržování rozpočtové disciplíny," uvedla Merkelová.

Podle představitelky nejsilnější evropské ekonomiky by se fiskální unie měla týkat celé EU, přinejmenším ale států se společnou měnou.

K tomu podle ní nevede jiná cesta než změnit evropské smlouvy anebo změnit eurosmlouvy jen v rámci eurozóny, což by bylo podle Merkelové druhé nejlepší řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek berlínské zpravodajky Českého rozhlasu Kláry Stejskalové o vládním prohlášení kancléřky Merkelové v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Kancléřka se také snažila rozptýlit obavy z dominance Německa, kdy evropský tisk píše posměšně o vládě Merkozyho, tedy dua Merkelová – Sarkozy s tím, že malý vládce z Elysejského paláce začíná tahat za kratší konec.

„To je nesmysl. Prosazujeme stabilní kulturu znamenající růst, ale děláme to v evropském duchu Konrada Adenauera a Helmuta Kohla. Německé a evropské sjednocení byly dvěma stranami jedné mince a na to nikdy nezapomeneme,“ poznamenala Merkelová v projevu k německým poslancům.

Zároveň zdůraznila, že Berlín chce zabránit rozdělení sedmadvacítky na státy platící eurem a ty, které společnou měnu nepoužívají.

Posun k politické unii?

Podle kancléřčiny CDU by reforma evropských smluv mohla být připravena koncem roku 2012. Expert na Německo z Ústavu mezinárodních vztahů Robert Schuster míní, že by se Evropa touto reformou výrazně posunula k politické unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů ve Světě o jedné Rádia Česko

„Celý sjednocovací proces v Evropské unii postupoval způsobem, že nejprve se členové dokázali dohodnout na koordinaci v otázkách ekonomických a teprve potom s nějakým odstupem tomu dali politickou dimenzi. Deset let poté, co se euro stalo platidlem na území většiny členů Evropské unie, tak najednou zase dochází k tomu, že to celé dostane jakýsi politický podtext v podobě fiskální unie,“ připomněl Schuster.

Jak ale upozornil, úsilí vytvořit nová pravidla a případně fiskální unii mohou výrazně ovlivnit příští rok volby ve Francii, která je jedním z hlavních partnerů Německa.

„Nikdo neví, jak volby dopadnou a s čím by do toho případná nová francouzská vláda a prezident šli. Takže zdaleka není jisté, že skutečně v roce 2012 by mohlo být o této věci rozhodnuto,“ dodal expert.

Evropa nebude mluvit německy, dušoval se počátkem týdne německý ministr financí Wolfgang Schaüble.

Klára Stejskalová, Ondřej Houska, Martin Hromádka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme