Merkelová chce v rámci EU sjednotit délku dovolené i odchod do penze

Německá kancléřka Angela Merkelová chce v rámci Evropské unie sjednotit dovolenou i odchod do důchodu. Její výrok, že zadlužení Řekové a Portugalci by měli více pracovat, vyvolal bouřlivou reakci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá premiérka Angela Merkelová

Německá premiérka Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Německá vláda se bude podle kancléřky snažit, aby v zemích, jako je Řecko, Španělsko a Portugalsko, lidé neodcházeli do důchodu dříve než v Německu, a aby se všichni ‚namáhali‘ přibližně stejně. Slova byla určena spolustraníkům z CDU na výročním zasedání v porýnském Meschede. Kancléřka také kritizovala fakt, že v těchto zemích mají lidé nárok na delší dovolenou než Němci.

Připojil se i ministr financí Schaüble, který se pro změnu nechal slyšet, že měnová unie nebyla založena proto, aby docházelo k přesunu peněz od bohatých států k chudým. Tyto výroky samozřejmě okamžitě rozpoutaly vášně. Řada Němců se nepochybně s kancléřčinými názory ztotožňuje; i v novinách se objevují komentáře v duchu, že dobře fungující německá ekonomika je výsledkem tvrdé práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrocích kancléřky Merkelové a reakcích na ně informovala zpravodajka ČRo v Německu Klára Stejskalová

Opozice ale Angele Merkelové tradičně vyčítá špatnou proevropskou politiku, nedostatek solidarity a neschopnost ujmout se vůdčí evropské role. Velmi ostrá kritika pak přišla ze zemí, jejichž obyvatele kancléřka označila tak trochu za lenochy. Její slova označují za ‚čistě koloniální rétoriku‘.

Například portugalské odbory tvrdí, že jednotné evropské normy v sociální oblasti nejsou možné, a poukazují také na to, že absolutně není pravda, že by Němci pracovali více. A evvropské statistiky v tomto skutečně usvědčují Angelu Merkelovou z populismu.

Z daných čísel vychází, že například Řekové tráví týdně v práci nejvíce času - 43,8 hodiny. V kategorii odchod do důchodu je to v současnosti víceméně srovnatelné – Němci dnes chodí do penze v průměru v 62 letech a 2 měsících, například Portugalci v 62 letech a šesti měsících, i když v Německu se ta hranice bude stále posouvat. Počítá se se 67 lety a tamní experti se dokonce shodují na tom, že bude potřeba posunout hranici odchodu do důchodu až na 69 let.

Pokud jde o dovolenou a dny volna, tak ačkoliv Němci mají řadu státních svátků a mnoho firem poskytuje zaměstnancům až 2 týdny volna nad oficiální hranici, tak oficiální čísla hovoří o 29 až 32 dnech volna, Španělé dovolenkují 36 dní a Řekové 37 dní v roce. To jsou ovšem statistiky a jiná je efektivita práce.

Klára Stejskalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme