Merkelová: Dluhová krize v eurozóně potrvá nejméně 10 let

Bude trvat nejméně deset let, než se eurozóně podaří vyrovnat se současnou dluhovou krizí. Uvedla to německá kancléřka Angela Merkelová pouhý den po skončení summitu G20 ve francouzském Cannes. Zástupcům eurozóny se tam nepodařilo získat finanční podporu od ostatních zemí světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová

Kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

„Zabere to nepochybně dekádu, než se ocitneme v lepší pozici,“ řekla kancléřka. I podle řady ekonomů čeká eurozónu v příštích deseti letech velmi omezený hospodářský růst.

Státníci na jihu Francie dva dny jednali o způsobech, jak pomoci Evropě vybřednout z její dluhové krize, aniž by to dál finančně zatěžovalo další státy. Jedním z návrhů, na němž se lídři největších evropských ekonomik shodli, je posílení zdrojů MMF.

Eurozóna se ocitla v problémech již v říjnu 2009, kdy v době vrcholící globální hospodářské krize vypluly na povrch účetní machinace v řeckém hospodaření. O finanční pomoc Řecko požádalo v dubnu 2010, eurozóna a MMF zemi nakonec schválily úvěry ve výši 110 miliard eur. Částka ale Řekům nepomohla, krize se naopak rozšířila i do Portugalska a Irska.

ČRo 1 - Radiožurnál, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme