Merkelová je v Aténách. Čekají na ni tisíce nespokojených demonstrantů

Německá kancléřka Angela Merkelová není v zadluženém Řecku dvakrát oblíbená. Nekompromisní žena je symbolem tvrdých úspor, které musejí Řekové snášet výměnou za finanční pomoc. Jejím jasným a tvrdým slovům většina Řeků nerozumí. A často jí nechce rozumět ani řecká vláda. Možná to může být třeba i tím, že o němčinu je v poslední době v Řecku stále menší zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Angelu Merkelovou čekají v Řecku také demonstranti

Na Angelu Merkelovou čekají v Řecku také demonstranti | Zdroj: Reuters

„Pracuju jako učitel němčiny na základní škole už šestnáct let,“ říká jednačtyřicetiletý Rizos Athanasiou. Německo se během dvou let stalo pro mnoho Řeků málem nepřátelskou zemí.

„Když jsem začínal v polovině 90. let učit, byl o němčinu velký zájem. Tehdy spousta Řeků pracovala v Německu. A oni chtěli, aby jejich děti a vnoučata uměli německy. Hodně lidí si myslelo, že němčina se vyplatí.“

„Za poslední dva roky se to ale změnilo. Mládež přestává mít o němčinu zájem. Právě kvůli tomu, jaký obraz Německo mezi Řeky má.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Pavla Poláka o plánované návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Řecku v Ranním Radiožurnálu

Je to právě německá vláda, která chce po zadluženém Řecku úspory a zejména reformy. Utahování opasků nikdy a nikde nebylo populární. Protiněmecké nálady v Řecku rostou. Jak se zdá, i ve školách.

„Děti si ve třídě dělají z němčiny legraci. Podle nich zní divně. Taky se třeba někdy pokoušejí napodobovat paní Merkelovou i to, jak mluví,“ říká učitel němčiny Rizos Athanasiou.

„Děti si vybírají cizí jazyk vždy po dohodě s rodiči. Rodiče pak musejí podepsat formulář, ve kterém stojí, který jazyk se jejich dítě bude učit. Z těchto žádostí jasně vyplývá, že si němčinu vybírá stále méně dětí.“

Jak říká Rizos Athanasiou, v jeho třídách je letos přibližně o třicet procent méně žáků, kterým by se chtělo "šprechtit".

Sedm tisíc policistů

Angelu Merkelovou, která přijela do Athén na svou první návštěvu Řecka od propuknutí krize v eurozóně, hlídá sedm tisíc policistů, mezi nimi i ostřelovači. Jen na ochranu parlamentu je vyčleněno 40 policejních oddílů. Podobné bezpečnostní manévry proběhly v Řecku naposledy před 13 lety, když do Atén dorazil americký prezident Bill Clinton.

Na Merkelovou čekají tisíce demonstrantů v okolí uzavřené zóny v centru Atén. Manifestaci ohlásily i řecké odbory. Policie ale protesty kolem parlamentu zakázala, čímž naštvané Řeky ještě více popudila. Pro demonstrace je vyčleněno pouze náměstí pod parlamentem. V centru města nejezdí metro ani autobusy veřejné dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Aténách v den příjezdu Angely Merkelové informovala na Rádiu Česko Soňa Dorňáková Stamu

V některých řeckých médiích se opět objevilo tradiční srovnávání kancléřky s Hitlerem. Tyto krajně extrémní projevy jsou ovšem ojedinělé. Řekové sice stále mají v paměti negativní zkušenosti z obou světových válek, nyní ale Německo viní z ryze současných problémů. I analytici tvrdí, že Řecko na krizi vydělává, a to se lidem nelíbí.

Návštěva Merkelové má hlavně symbolický charakter. Očekává se, že kancléřka výrazně podpoří řeckou vládu v tom, že se snaží prosazovat škrty, že ji pozitivně zhodnotí a ukáže, že Řecko je stále důvěryhodným partnerem v eurozóně a její nedílnou součástí.

Barbora Pirochová, Pavel Polák, Eva Presová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme