Merkelová kritizuje mizivé zastoupení žen ve vedení německých podniků

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes ostře kritizovala německé průmyslové firmy. Důvodem je velmi slabé zastoupení žen ve vedení těchto společností. A to navzdory tomu, že před deseti lety přijali zástupci podniků závazek, který měl za cíl podíl žen zvýšit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

V dvou stech největších německých společnostech jsou jen tři procenta vedoucích funkcí obsazených ženami. To odnes označila kancléřka Merkelová za skandální.

Zároveň vyzvala německé firmy k větší kreativitě s tím, že jinak bude muset převzít kreativitu spolková vláda. Narážela tím na aktuální debatu, kdy se německá ministryně práce snaží prosadit povinné kvóty. To by znamenalo, že 30 procent řídících funkcí by muselo být obsazeno ženami.

Uzákonění podporuje i opozice, podle které vágní sliby zástupců průmyslu nejsou dostačující. Angela Merkelová přes veškerou kritiku zatím uzákonění kvót odmítá.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme