Merkelová: Měnový fond EU by vyžadoval změnu základních smluv

Myšlenku vytvoření evropské obdoby Mezinárodního měnového fondu podpořila spolková kancléřka Angela Merkelová. Současně ale upozorňuje na to, že zbývá ještě řada otevřených otázek. Pokud by se projekt měl realizovat, bylo by podle Merkelové třeba změnit základní smlouvy o fungování Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Angela Merkelová považuje iniciativu, kterou jako první zaštítil spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble, stále za příspěvek k diskusi.

Poslední události kolem těžce zadluženého Řecka ale podle ní ukázaly, že eurozóna nemá dostatečné nástroje, jak s podobnou situací naložit.

Merkelová ale upozorňuje, že řadu klíčových otázek je ještě zapotřebí dořešit, jako třeba to, jak nezávislý by byl fond na Evropské komisi.

"Nemuseli bychom kvůli fondu hned uzavírat novou smlouvu o Evropské unii, ale změnit tu stávající určitě ano. Pokud chce unie být akceschopná, tak bude neustále narážet na situace, kdy by Lisabonská smlouva znamenala konečnou stanici. My ale nemůžeme vyhlásit, že na ní příštích 20 let nezměníme ani řádku," řekla Merkelová zahraničním novinářům.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme