Merkelová: Německo nemůže ručit za dluhy ostatních států

Dluhová krize v eurozóně je na prvním místě obav všech světových politiků. Vyplývá to z projevu německé kancléřky Angely Merkelové před dolní komorou německého parlamentu. Kancléřka se ale ohradila proti některým návrhům na řešení krize. Podle ní není možné po Německu požadovat, aby se zaručilo za dluhy ostatních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová

Kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: ČTK

Podle Merkelové se situace v eurozóně stane hlavním tématem nadcházejícího summitu skupiny největších světových ekonomik G20. Nejdůležitější země světa se ale před summitem na řešeních dluhové krize neshodují.

Spojené státy, Čína nebo Brazílie vyzývají Berlín k souhlasu s vytvořením společných evropských dluhopisů, sjednocením bankovního dozoru a vytvořením společného fondu na rekapitalizaci bank v eurozóně. Německu jinak hrozí rozpadem eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o desáté Rádiu Česko byl Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Angela Merkelová ale i dnes v parlamentu zdůraznila, že Německo prosazuje další evropskou integraci, ovšem v opačném sledu, než ostatní země eurozóny.

Němci chtějí zavést společné evropské dluhopisy, ale až poté, co bude mít Brusel právo rozhodovat o rozpočtové politice jednotlivých zemí eurozóny.

Tomáš Pavlíček, Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme